Kulisy stojí, Zimní bitva může začít!

Alla Želinská 2019-01-23 11:03:00

Podbořany (až) Ani v zimních měsících neodkládali protivníci napříč historií své zbraně. Příznivci oblíbené výpravné historické středověké Zimní bitvy v Podbořanech, která naposledy proběhla v roce 2017, si museli počkat do letošního ledna, koná se totiž jednou za dva roky. Těšit se na ni mohou již tuto sobotu 26. ledna. O uplynulém víkendu vyrostly kulisy – dřevěné opevnění a různé překážky.

Zimního setkání se zúčastní desítky jezdců na koních, šermířů, lučištníků, chybět nebudou výstřely z palných zbraní. Zimní středověká bitva patří k tradičním podbořanským akcím, na které se sjíždějí diváci ze širokého okolí. „Po zničující bitvě dvou mocných vládců panství přichází do kraje zdejšího mor a s ním i zhmotnělá smrt. Vymírají celé vesnice, zoufalí lidé hledají vinu v kouzlech čarodějnic. V hlubokých bažinách je však tvrz s vesnicí, které se černá smrt vyhýbá. Moudrý opat tedy vyšle své věrné rytíře, aby přišli té záhadě na kloub a pomohli vyhnat smrtku z tohoto panství…“ začíná příběh, který diváci uvidí.

Zimní bitva se uskuteční na louce za koupalištěm. Jako vždy tu bude také středověké tržiště s ukázkami dobových řemesel. Začátek bitvy je v 15 hodin. Ještě před ní projde městem historický průvod, jehož start je naplánován v 10 hodin z areálu Tatranu. Cíl je na Masarykově náměstí, kde se chystají šermířské souboje a také taneční ukázky.

Stavba kulis a příprava bojiště Zimní bitvy proběhla o víkendu, kdy se k pořadateli Ondřeji Dragulovi přidali kamarádi a známí. Odměnou pro dobrovolníky byl společně strávený čas na čerstvém vzduchu, svačina i něco na zahřátí. V neposlední řadě budou mít volný vstup na bitvu.

Lístky lze koupit v prodejně D-Gas v Podbořanech. „Vždy byly v předprodeji o nějakou tu pětikorunu levnější než na místě, a hlavně si lidé pochvalují, že pak již nemusejí stát frontu u pokladny,” říká Ondřej Dragula. Na pořádání Zimní bitvy mu finančně přispívá město Podbořany, tato podívaná stejně jako Podbořanské letní slavnosti patři k největším akcím v regionu i za jeho hranicemi.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video