Město pro bezdomovce zakoupilo ,,iglú“

Hedvika Mašková 2019-01-24 16:30:00

V ulicích našeho města žije (podle toho, co je známo) pět bezdomovců. Jedná se o jednotlivce a dva manželské páry. ,,Jde o klienty zdejšího odboru, kteří se přes veškerou nabízenou pomoc různého druhu rozhodli, že svoji situaci nechtějí řešit,“ vysvětlila vedoucí odboru sociálních věcí Kamila Sulíková. Zajímalo nás, zda se mají zdejší bezdomovci v zimě, kdy teploty sestupují pod bod mrazu, kam uchýlit.

,,V době chladného počasí se oba partnerské páry o sebe vždy postaraly, u někoho přespaly, naši pomoc nežádaly. Onen jednotlivec je skutečně na ulici. Pro jeho případnou potřebu Město Žatec zakoupilo v prosinci 2018 Iglou. Jedná se o polystyrenový přístřešek, který se zahřívá lidským teplem a teplota se udržuje termální izolací. Klient byl o nákupu a funkci Iglou informován, domluva je taková, že pokud bude mít potřebu, sám o něj požádá,“ poskytla nám informace Kamila Sulíková.  

Iglou je inovativní řešení určené k záchraně lidských životů. Izotermický přístřešek pro bezdomovce v době mrazu, který díky lidskému tělu udržuje teplotu uvnitř Iglou o patnáct stupňů vyšší než je venku, vymyslel Francouz Geoffroy de Reynal. Od něj se nechal inspirovat Francouz Manu Chilaud žijící toho času v Ostravě a společně s Pavlou Klečkovou na konci loňského roku přivedl projekt bezdomoveckých iglú do Česka. Iglou udržuje ve svém vnitřku teplotu o patnáct stupňů vyšší než je venku. Pomáhá neumrznout a brání omrzlinám. Je nehořlavý, voděodolný, zvukovzdorný, omyvatelný a opravitelný.

,,V souvislosti s Iglou, a nejen v této, skvěle funguje spolupráce s Městskou policií v Žatci a Úřadem práce České republiky, Kontaktním pracoviště Žatec. Obě tyto instituce si s odborem sociálních věcí předávají informace, konkrétní případy řešíme ve spolupráci,“ doplnila na závěr Kamila Sulíková z odboru sociálních věcí.

Foto: iglou.cz

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video