V chomutovské knihovně proti dezinformacím

2019-01-27 05:26:00

CHOMUTOV (soš) — Chomutovská knihovna se dala do boje proti dezinformacím. O nebezpečí na internetu i v médiích se můžete dozvědět zábavnou formou již příští pondělí, následovat bude cyklus přednášek.

„Miloše Zemana můžete přijít volit až v druhém kole!“ — zpráva, která se šířila nejen po internetu jako lavina a byla samozřejmě lživá. Média, politici, sociální sítě — ze všech těchto zdrojů se na nás neustále valí dohady o tom, kdo, jak a proč se nás snaží dezinformovat. Co ale často opakovaná spojení fake news, dezinformace či alternativní fakta zahrnují? Jedná se o fenomén posledních let, nebo jsou tu s námi, šikovně skryté, už dlouhá staletí? Jak je možné, že fungují? Kdo a proč je vypouští? A co je hlavní, jak se proti nim můžeme bránit? Na tyto a další otázky vám odpoví 28. ledna od 17 hodin ve velkém sále Chomutovské knihovny dva protagonisté. A to v představení z cyklu scénického čtení LiStOVáNí. „Divákům bude zábavnou formou představena „Nejlepší kniha o Fake news!!!“, kterou v rámci projektu „Zvol si info“, vydali studenti Masarykovy univerzity. Představení je vhodné pro širokou veřejnost. Přijít by určitě měli senioři, kteří jsou jednou z nejvíce ohrožených skupin,“ přiblížila projekt Helena Moravcová z Chomutovské knihovny.

V únoru pak bude následovat přednáška Josef Džubák — Ne/Bezpečí ve světě médií: hoax — phishing scam. Josef Džubák je zakladatelem webové stránky www.hoax.cz a 28. února od 17 hodin všechny zájemce ve velkém sále knihovny zasvětí do světa poplašných zpráv. Dozvíte se také, na co si dát v internetovém světě pozor, proč nepřeposílat řetězové zprávy a jak se bránit phishingu či podvodným mailům.

„Cílem projektů je obeznámit co nejširší veřejnost s problémy, na které mohou v mediálním světě narazit. Aby se například zamysleli nad tím, co čtou a naučili se fakta ověřovat i z jiných zdrojů,“ upřesnila Helena Moravcová. Ta kromě jiného vede v rámci mediálního vzdělávání také besedy pro druhý stupeň základních škol „Surfuj bezpečně“ a s dezinformacemi nejen ve světě internetu, se tak setkává i zprostředkovaně při diskuzích se žáky. Téma mediálního vzdělávání bude pokračovat i v dalších termínech. Chystá se například samostatná beseda se studenty projektu „Zvol si info“. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video