Denní centrum pro lidi bez domova plánuje Chomutov vybudovat až příští rok. Bezdomovci obtěžují v obchodních centrech

Soňa Šímová 2019-01-26 07:39:00

CHOMUTOV (soš) — „Dělají hluk, nepořádek, nevoní a obtěžují.“ To je v současných mrazivých dnech častá stížnost návštěvníků chomutovských obchodních domů a dalších míst, kam se stahují lidé bez domova. Ti se mohou během dne ohřát pouze ve všední dny od 12 do 15 hodin ve speciální místnosti magistrátu. Řešení by mohla přinést rekonstrukce noclehárny.

Místnost s několika stoly a židlemi ze zadní strany chomutovského magistrátu se otevírá v pravé poledne. Chvíli poté se v ní objevuje muž středního věku a po usednutí ihned usíná. Chvíli po něm vchází i pan Jozef. „Na ulici jsem rok a půl. Od chvíle, kdy mě propustili z elektrárny,“ vypráví.

„Zatím bydlím v na ubytovně, ale čekám na sociální bydlení,“ přidává se mladá žena, která si sedá ke stejnému stolu. „Nemáte náhodou čepici?“ — obrací se vzápětí na sociální pracovnici, která čeká za výdejním okénkem, až přivezou polévku a čaj. Na polici za ní je několik svršků, čepice jsou ale beznadějně rozebrané. „A svetr? Nebo boty?“ — pokračuje žena dál. Ani ty tu ovšem momentálně nenajde.

„Tak se alespoň ohřejeme,“ usmívá se spokojeně další z mužů, kterého potkal podobný osud, jako Jozefa. Během chvíle je výdejna zaplněna osmi muži a třemi ženami. Po 13. hodině přijíždí očekávané auto, ze kterého osazenstvo pomáhá vynést bandasky s polévkou a čajem. „Polévky, které si naši klienti nevyzvedli, vozíme už několik let z DPS Merkur,“ vysvětlila ředitelka Sociálních služeb Chomutov Alena Tölgová. Dnes je frankfurtská a k ní samozřejmě pečivo. „Chodím sem denně a vždy mi chutná,“ pochvaluje si Jozef. Po polévce ještě mohou lidé bez domova posedět u čaje, v 15 hodin ale musí pryč.

„Spávám v parku, v zimě pak na nádraží,“ dodává Jozef a další z bezdomovců přikyvuje, že tam rovněž tráví čas. Tito ovšem patří mezi „ty slušné“. „Mohli bychom na noclehárnu, ale tam bydlí divní lidé,“ shoduje se část osazenstva výdejny.

A právě „ti druzí“ jsou pravděpodobně takříkajíc trnem v oku nejednoho Chomutováka. „Otevřel jsem dveře na autobusáku a nehorázný smrad. Spali tam dva bezdomovci,“ rozčílil se jeden z diskutujících na facebookové skupině Za Chomutov, kde se dá slušně žít. „Kradou, dělají nepořádek a smrdí. Ochranka bohužel nemá tolik pravomocí a hlídky policie a měšťáků jsou tu denně,“ potvrdila jedna z prodavaček v obchodním centru Chomutovka.

S podivnými individui se v mrazivých dnech setkávají i lidé na poliklinice. „Terénní pracovníci odboru sociálních věcí a dalších organizací nepřetržitě kontaktují lidi bez domova, aby jim nabídli pomoc formou zajištění teplého jídla, zajištění zimního ošacení, noclehu nebo přechodného ubytování v azylovém domě či ubytovně. Snaží se bezdomovectví podchytit a nabízí osobám bez přístřeší řešení jejich situace, motivují je. Pomáhají jim s vyřízením dávek, důchodů, dokladů, doprovází je na úřady a podobně,“ vypočítává tisková mluvčí chomutovského magistrátu Denisa Špeilová.

Lidé bez domova mohou využít noclehárnu v Kochově ulici, na jejíž provoz město každoročně přispívá v rámci dotačního programu na podporu sociálních a souvisejících služeb. Otevřeno má ovšem pouze od 19 do 7 hodin a nabízí jen deset míst pro muže. Kromě noclehárny je k dispozici azylový dům na Písečné, který nově poskytuje přechodné ubytování i pro rodiny s dětmi. Podmínkou využití služby je například absolvování lékařské prohlídky.

V rámci komunitního plánování je navázána spolupráce s Armádou spásy v Jirkově, která poskytuje služby noclehárny pro muže i ženy. Při nepříznivých klimatických podmínkách je pak možno využít prostor této organizace i v denní době. Podobné místo, kde by mohli v mrazivých dnech bezdomovci trávit většinu dne, ovšem v Chomutově chybí.

V plánu je příští rok. „Město připravuje rekonstrukci objektu, ve kterém je nyní provozována noclehárna pro muže — v průběhu roku 2019 budou rekonstruovány nevyužívané prostory tohoto objektu a od roku 2020 zde bude v provozu nízkoprahové denní centrum pro osoby bez přístřeší a noclehárna bude rozšířena o místa určená pro ženy. Poskytovatelem služeb bude organizace K srdci klíč,“ uzavřela mluvčí.


Foto: Každoročně se od listopadu občanům bez domova vydávají na magistrátu polévky s pečivem a čaj. Průměrně přichází kolem osmi klientů. Pan Jozef si zde pochutnává každý všední den. Foto: Soňa ŠÍMOVÁ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video