Zaměstnání „černé duše” připravilo ředitele o místo

Soňa Šímová 2019-01-24 09:46:40

JIRKOV (soš) — Rada města Jirkova odvolala k 31. lednu ředitele Kulturního, vzdělávacího a informačního zařízení (KVIZ) Bedřicha Fryče. Důvodem je kontrolní zjištění Oblastního inspektorátu práce pro Ústecký a Liberecký kraj, ze kterého vyplývá porušení povinnosti na úseku pracovně–právních předpisů, které mělo umožnit výkon nelegální práce. Lidově řečeno, na zámku Červený Hrádek měla být jedna z pracovnic zaměstnána takříkajíc „na černo“. Organizaci za to hrozí pokuta až deset miliónů korun.

K případu došlo v roce 2017 v rámci gastroprovozu. „Jedna z pracovnic zde v době od září do listopadu za sebe poslala na několik směn snachu, která byla evidována na úřadu práce,“ vysvětluje Bedřich Fryč, jak k pochybení došlo. Inspektorát práce provedl na zámku kontrolu na základě anonymního udání na dvě osoby. Ta ale nic neprokázala.

„Později jsem situaci sám prověřil a zjistil, že jedno udání bylo neoprávněné, ale druhé se zakládalo na pravdě. Inspektorátu jsem následně informace předal sám,“ tvrdí odvolaný šéf.

Zastupitelé města se o prohřešku dozvěděli až loni na podzim, a tak zůstalo řešení situace až na novém vedení města. Vyskytla se tedy spekulace, že jde o politický boj. Bedřich Fryč je totiž zároveň opozičním zastupitelem za hnutí Náš Jirkov. Tuto informaci starostka města Darina Kováčová vyvrací: „Rozhodně nešlo o politickou věc. Nechali jsme udělat právní rozbor a na jeho základě rozhodla Rada města jednomyslně o odvolání ředitele. I pro mě osobně bylo toto rozhodnutí těžké, ale jako město něco takového zkrátka nemůžeme tolerovat.“ Zároveň dodala, že nyní čekají, až bude zahájeno přestupkové řízení, ze kterého vyplyne pokuta v rozmezí od padesáti tisíc do deseti miliónů korun.

„Až bude vyměřena pokuta, tak se k ní samozřejmě postavím. Musel bych ji uhradit nebo vymáhat po jiném zaměstnanci, který pochybil. Vzhledem k tomu že s inspektorátem od počátku plně spolupracuji, předpokládám, že bude v dolní sazbě,“ řekl Bedřich Fryč.

Otázkou zůstává, co jak bude Kulturní, vzdělávací a informační zařízení fungovat dál. Město v nejbližší době vypíše výběrové řízení na nového ředitele, který by mohl nastoupit na jaře. Do té doby bude pověřen vedením někdo z okruhu zaměstnanců organizace. Ten by měl Bedřichovi Fryčovi nabídnout jinou práci v KVIZu. „Byla bych ráda, kdyby ji přijal, pracoval pro organizaci dál a pomohl například s projektem Infocentra,“ vyjádřila se starostka.

Tuto možnost však momentálně Bedřich Fryč odmítá. „Pro město jsem udělal hodně a podle slov starostky jsem pracoval dobře. Doufám, že město v podobných případech nastaví nulovou toleranci pro všechny. Sice mi končí pracovně–právní vztah, ale jako nezávislá osoba budu dál pracovat třeba na projektu Cesta proti bolesti. V tomto ohledu doufám, že město bude nadále vstřícné,“ uzavřel odvolaný ředitel.

Foto: Odvolaný ředitel Bedřich Fryč (vpravo) s bývalým starostou Radkem Štejnarem na archivním snímku. Foto: Archiv

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video