Jeden bazén se staví, nad druhým visí otazník

Lucie Steklá 2019-01-28 09:17:10

Stavba nové haly jde podle plánu, co bude dál s bazénem při ZŠ Holého, se rozhodne podle vyčíslených nákladů na opravu

Louny (lus) Nová plavecká hala v Lounech se staví. Podle informací radnice probíhá stavba podle stanoveného harmonogramu. Ač je v současné době na staveništi jen „velké nic“, připravený prostor pro zahájení stavby, má bazén stát v polovině roku 2020. Co bude s druhým bazénem ve městě, který funguje u Základní školy Prokopa Holého, zatím není jasné. Na něm probíhala rekonstrukce střechy, během níž se v závěru roku zřítila část obvodového zdiva bazénu. Začátkem roku došlo k odbourání dalších zdí, které hrozily pádem. Tato situace opravy zpozdila, navíc také prodražila. Vzhledem k tomu, že bude nutná také rekonstrukce samotné bazénové vany, se na radnici zvažuje, zda se investice vůbec vyplatí. Vzhledem k celkovému stavu školního bazénu se zvažuje i varianta, že se úplně zbourá.

„Nyní počítáme, na kolik město vyjde dát bazén do provozuschopného stavu. Musíme vše vyhodnotit, stav bazénu totiž odpovídá jeho stáří. Na radě města budeme začátkem února řešit, co s bazénem dál. Pokud to pro město nebude ekonomický ne-smysl, myslím, že se rozhodneme pro opravu areálu. Definitivní verdikt ale přijde ve chvíli, až budeme vědět, kolik vše bude stát,“ přiblížil starosta Loun Pavel Janda.

Město musí podle něj brát ve svých úvahách také na zřetel, že se bazén nachází v záplavové zóně nedaleké řeky Ohře. Pokud by objekt zbouralo, vzhledem k současné legislativě by už tu jen stěží někdy v budoucnu postavilo nový. Stav nosné konstrukce a střechy tvořené plechy s betonovým krytem se v posledních letech výrazně zhoršil, což způsobila dlouholetá nefunkční vzduchotechnika a nefunkční odizolování střešního prostoru od prostoru bazénu. Mimo provoz je bazén od podzimu roku 2017. V polovině loňského července začaly práce na rekonstrukci střechy objektu. Školákům měl začít sloužit na začátku letošního roku. Zřícení části zdiva případné znovuotevření bazénu výrazně odsunulo.

„V případě zrušení bazénu bychom museli upravit školní vzdělávací program, jelikož součástí výuky tělesné výchovy je u nás i plavání. V neposlední řadě je bazén pro školu opravdu přidanou hodnotou, která k nám mimo jiného přivádí nové žáky,“ uvedla k situaci ředitelka školy Radka Dinková s tím, že ve hře je opravdu několik možností, včetně opravy bazénu, které se teprve budou probírat a budou záležet na finančních možnostech zřizovatele.

Jelikož je výuka plavání povinná, musí škola pro své žáky zajistit, pokud to bude jen trochu možné, alespoň částečně výuku v jiném městě ještě ve 2. pololetí tohoto školního roku. „Obávám se ale, že kapacita okolních bazénů je naplněna. Potom by žáci museli odplavat až příští rok. Od září zřejmě v našem bazénu plavat nebudeme ani v případě opravy, budeme tedy opět hledat možnosti plaveckého výcviku jinde,“ dodala.

Bazén při ZŠ Prokopa Holého se otevřel v roce 1983. Od té doby v něm výukou plavání prošly tisíce dětí.

Ve stejných letech jako školní bazén se v Lounech stavěla také městská plavecká hala. Její technický stav se ukázal tak špatný, že město místo rekonstrukce, po doporučení statika, rozhodlo o jejím zbourání a výstavbě nové. „S podobnými problémy jako u městské plavecké haly se potýkáme také u školního bazénu. Jsou velké rozdíly mezi projektem a skutečným stavem. Tehdy se tak holt stavělo,“ řekl lounský místostarosta Vladimír Antonín Hons.

V Lounech je nyní funkční jen jeden menší bazén. Ten funguje na Základní škole Otakara Jaroše. Tam také část své výuky přesunula Plavecká škola Prosen Louny, která měla dříve zázemí v plavecké hale.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video