Kontejnery pod zemí mají vyšší kapacitu, která sníží frekvenci vývozu

2019-02-01 16:30:00

Třídění odpadu patří k dobrému vychování více než tří čtvrtin občanů naší republiky. Díky efektivnímu nakládání s druhotnými surovinami se snižuje množství odpadu a zvyšuje se míra recyklace. K tomu všemu slouží všem dobře známé sběrné nádoby v barvě žluté (na plasty), modré (na papír a lepenku) a v barvě zelené (na sklo). V Žatci v lokalitě U Jezu a v Družstevní ulici minulý čtvrtek probíhala instalace podzemních a polopodzemních kontejnerů na tříděný odpad. Ty nyní nahrazují nevzhledné nadzemní plastové kontejnery s mnohem menší kapacitou.

Podzemní kontejnery v lokalitě U Jezu, kde byl v úzkých uličkách častokrát problém s manipulací velkých sběrných aut, nyní sníží frekvence vývozu, která vede nejen ke snížení nákladů, ale i negativních vlivů na životní prostředí. Velkoobjemové kontejnery na tříděný odpad se ukrývají pod zemí, kde je stálejší teplota, čímž dochází ke zpomalení rozkladu odpadu a snížení vzniku zápachu. Podzemní kontejnery jsou tak ideálním řešením pro dané sídliště.

Polopodzemní kontejnery v Družstevní ulici představují rovněž výrazně vyšší kapacitu sběrného místa, kdy jsou dvě třetiny nádoby přesunuty pod zem a sníženou frekvenci vývozu. Jejich uplatnění na sídlišti, kde největším problémem bývá vandalismus, zamezí tomu, aby se ve smetí někdo přehraboval nebo kontejnery převracel a vysypával.

Oba typy kontejnerů se vyprazdňují vytažením ze šachty a jednoduchým otevřením dna.

,,Sada podzemních kontejnerů má kapacitu jako devět nadzemních kontejnerů, takže očekáváme, že svoz nebude muset být tak častý, ale těžko předpovídat. Navíc na podzemní a polopodzemní kontejnery nemůžeme používat klasickou svozovou techniku. Očekáváme v okolí kontejnerů větší čistotu a estetičtější vzhled daných lokalit. Kontejnery nikdo nechce v těsné blízkosti svého bydlení, přesto je chce mít dostupné, aby je mohl užívat,“ upřesnila starostka Zdeňka Hamousová.

S moderním a efektivním způsobem sběru odpadu začal Žatec již na konci minulého roku, kdy byly do centra instalovány chytré odpadkové koše BigBelly. Koše jsou rovněž určené na tříděný odpad a město je získalo v rámci dotačního projektu Rozšíření sběrné sítě odpadů v Žatci a financí z Evropské dotace Operačního programu Životní prostředí. Odpadkové koše BigBelly jsou skvělou alternativou právě pro historická centra, jelikož jejich instalace je velice jednoduchá. Nádoby jsou pevně ukotveny k povrchu, ale nezasahují pod úroveň terénu. Uvnitř je zabudovaná kompresní jednotka, která dokáže snížit objem vyprodukovaného komunálního odpadu a v pravidelných intervalech hlásí stav svého naplnění.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video