Demolice mostů přes trať v Říční ulici začíná

Lucie Steklá 2019-02-04 09:28:15

Louny (lus) Několikaměsíční dopravní komplikace na kraji Loun začíná. Kvůli demolici dvou mostů a výstavbě nového přes dvojici železničních tratí se uzavře silnice v Říční ulici spojující centrum Loun a oblast, kde sídlí Legios a bývalý masokombinát. Ulice Říční v Lounech se uzavřela v pátek 1. února. Na motoristy čeká několikaměsíční objížďka přes Černčice a novou cyklotrasu Vršovice – Louny

Mosty v ulici Říční již delší dobu vykazují velmi špatný technický stav. Během posledních tří let byla vypracována projektová dokumentace, vydáno stavební povolení, bylo zažádáno o dotace od Státního fondu dopravní infrastruktury, vypsáno výběrové řízení na zhotovitele stavby a technický dozor stavby.

Přípravné práce na opravy mostů probíhaly od roku 2016, stejně jako jednání s firmami, které mají sídlo za mosty. „Jsme si vědomi, že uzavřením mostů bude přístup firmám a jejich zaměstnanců výrazně ztížen,“ řekl lounský starosta Pavel Janda. V souvislosti s uzavírkou nebude do jejího skončení obsluhována autobusová zastávka Louny - Masokombinát, spoje číslo 25 a 35 linky 565001.

Samotné demolice mostů by měly začít v polovině února, výstavba nového je v plánu do podzimu letošního roku. Se stavebními pracemi souvisí také výluky na tratích Louny - Rakovník a Louny - Most.

Radnice stanovila objízdnou trasu, která povede po cyklotrase Louny - Vršovice. Řidiči ale musejí počítat se zdržením, neboť tady bude provoz řízen kyvadlově. „Nastaven bude čtvrthodinový režim provozu. Víme, že to může způsobit komplikace, ale jiná varianta není. V prvních dnech uzavření mostu budou na objízdné trase také regulovčíci,“ dodal starosta.

Na uzavírku město upozorňovalo několik měsíců dopředu. „Bude to nepříjemná dopravní komplikace. Hledali jsme i jiná řešení, varianty ale bohužel nejsou. Zvažovali jsme výstavbu provizorního mostu, na ten ale v daném místě není prostor. Ani zřízení dočasného přejezdu přes koleje za zimním stadionem není kvůli technickým problémům možné,“ vysvětlil P. Janda. V oblasti „za mosty“ jsou zahrádky, závod společnosti Legios a také čistička odpadních vod pro Louny. Právě této společnosti přes mosty denně do čističky projede na tři desítky vozů. I ty budou muset přes objízdnou trasu. Zásobování společnosti Legios uzavírka výrazně neovlivní, neboť k němu využijí železnici.

Objízdná trasa bude vedena přes Černčice směrem na Vršovice přes nově opravenou cyklotrasu Louny - Vršovice. Vzhledem k šířce této komunikace bude provoz omezen kyvadlově, v prvních dnech bude doprava řízena regulovčíky, po vyhodnocení intenzity dopravy a možných časových intervalů kyvadlového provozu bude doprava řízena semafory. „Vzhledem k výše uvedenému žádáme občany, majitele a uživatele dotčených nemovitostí, aby omezili osobní automobilovou dopravu na dotčené území na minimum a případně používali pro parkování prostor u Zimního stadionu nebo v ulici Husova,“ řekla Blanka Sunkovská, vedoucí odboru správy majetku lounské radnice.

Rekonstrukce mostů zahrnuje úplnou demolici současné a výstavbu nové, betonové mostní konstrukce. Násyp mezi současnými mosty se odtěží a místo dvou mostů vznikne jeden. Bude navíc širší. Šířka vozovky na mostě bude sedm metrů, po straně se plánuje metr a půl široký chodník. Náklady jsou vyčísleny na 35 milionů korun. Soutěže se zúčastnili čtyři zájemci, zvítězilo sdružení společností Silnice Group a Mados MT s vítěznou cenou 34,9 milionu korun s DPH. „Výborem Státního fondu dopravní infrastruktury byla loni v květnu schválena žádost Města Louny o dotaci z programu „Křížení komunikací 2018“ na rekonstrukci mostů v ulici Říční v maximální výši 44 milionů korun s DPH, což je sto procent uznatelných nákladů,“ dodala vedoucí odboru. Pro Louny je dotace na výstavbu mostu jedna z největších, kterou získalo.

Stáří mostů v ulici Říční je 116 let. Přibližně v roce 1965 proběhla jejich rozsáhlá rekonstrukce, kdy z původních mostů zůstaly zachovány pouze opěry. V roce 2013, na základě mostních prohlídek, bylo zjištěno, že jsou mosty ve velmi špatném technickém stavu (stupeň VI), byla na nich omezena doprava a zadány nejnutnější opravy, které umožnily na dočasnou dobu zachovat provoz bez omezení (stupeň V). Město získalo čas na přípravu celkové rekonstrukce. Mostní prohlídky z roku 2017 prokázaly zhoršení technického stavu mostů na stupeň VI. Prohlídky doporučily snížit zatížitelnost mostu a v co nejkratší době zahájit rekonstrukci mostů.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video