Na nejhezčí pohlednici je tisíciletý dub z Peruce

Lucie Steklá 2019-02-04 12:30:00

Peruc (lus) Snímek Oldřichova dubu, který pořídil nezávislý fotograf Ladislav Renner, se stal vítězem soutěže o nejhezčí pohlednici pro rok 2019. Majestátně stojící tisíciletý dub na fotografii zaujal porotu 22. ročníku soutěže „O nejhezčí turistickou pohlednici ČR“, do níž bylo přihlášeno 138 pohlednic.

Vyhlašování výsledků proběhlo v minulých dnech na brněnském výstavišti. V královské kategorii jednoobrázkových pohlednic zvítězil poetický záběr Ladislava Rennera, sedminásobného vítěze této soutěže, který z podhledu vyfotografoval tisíciletý Oldřichův dub v obci Peruc. Jak řekl autor, kvalita pohlednice je špičková, poctivý pevný karton, kvalitní ofsetový tisk a laminace plus nadstandardní rozměry cca 17 krát 12 centimetrů. Pohlednici vydal vlastním nákladem v malém množství a je v prodeji pouze ve dvou e-shopech. „Peruc je starobylé a docela schované místo. Mají tu krom krásné přírody, zámku a působivého koste-la celou řadu dalších zajímavostí. Jednou z nich je tento úžasný dub, jeden z nejstarších stromů u nás. Legenda praví, že právě zde se zamiloval přemyslovský kníže Oldřich do selky Boženy, která mu dala syna Břetislava I. A mimochodem, Peruc znají geologové po celém světě,“ uvedl ke své fotografii L. Renner.

Nezávislý fotograf neskrýval nadšení z výhry. „Mám radost! Nejen, že tato fotografie Oldřichova dubu (na snímku) se stala zřejmě mou nejúspěšnější facebookovou fotografií, nejpoptávanějším fotoobrazem, ale i Nejhezčí pohlednicí České republiky pro tento rok! Těší mne, že za takovou chvíli od zveřejnění tohoto snímku projevilo o fotoobraz motivu zájem několik lidí včetně jednoho z mých dřívějších šéfů.“ Časy statisícových nákladů pohlednic jsou nenávratně pryč, ale turistické pohlednice se stále posílají a také sbírají, někdy plní i funkci vstupenek nebo soutěžních karet. A hlavně jsou krásné, což už dvacet let dokazuje soutěž O nejhezčí turistickou pohlednici ČR. Letošní 22. ročník byl současně oslavou 25 let od založení Asociace turistických informačních center. Právě tato centra, kterých dnes v České republice existuje již 440, jsou aktivními distributory a současně zadavateli nových pohlednic. Jak vysvětlil pořadatel soutěže Marcel Goetz z České pohádkové akademie, jednoobrázková pohlednice mívá větší uměleckou hodnotu, ale z pohledu prodejnosti jsou jednoznačně úspěšnější víceobrázkové pohlednice, protože turista chce dostat více informací v jednom.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video