Před vstupem na led buďte opatrní, hrozí jeho prolomení

Redakce 2019-02-04 09:32:04

Ústecký kraj (red) Před vstupem do koryt vodních toků a na zamrzlé vodní plochy tradičně varují pracovníci Povodí Ohře Chomutov.

„Zamrzlé vodní plochy a teploty hluboko pod bodem mrazu mnohé lidi lákají k pravým zimním radovánkám. Používejte prosím zdravý rozum a hlavně pozor: Není led, jako led,“ varuje mluvčí podniku Jan Svejkovský. Varování se týká přehrad, řek, potoků i rybníků.

Zamrzlá koryta vodních toků mají podle něj hned několik úskalí. Jde zejména o činnost proudící vody pod ledem, která lokálně významně zeslabuje ledovou celinu, a také o nebezpečí vzniku tzv. ledochodu. Nejen, že je snadné se během okamžiku ocitnout pod ledovými krami, ale i před naprosto nepředvídatelným ledochodem, který lze srovnat s lavinou, není úniku. A pozor! K ledochodu často dochází i při teplotách – 10 stupňů Celsia. Zde tedy platí jednoznačné opatření - nevstupovat do koryt vodních toků.

Další ledové plochy vznikají na vodních nádržích a rybnících. S tím jsou spojena další rizika. I když je led relativně silný, často dochází k pohybu hladiny a ledová vrstva tak visí ve vzduchu. Prolomení ledu je pak nečekaně rychlé a ohrožení života o to větší. I zde je nejlepší prevencí nevstupovat na zamrzlé plochy. Další nebezpečí vzniká se stoupajícími teplotami, případně i s dešťovými srážkami nebo mokrým sněhem. Led potom změkne, zeslábne a bude se uvolňovat.

Cvičili záchranu osoby z prolomeného ledu. Profesionální hasiči z Loun nacvičovali v sobotu na zamrzlé Lenešické tůni společně s dobrovolnými hasiči z Lenešic a Dobroměřic záchranu osoby, pod níž se prolomil led na zamrzlé vodní hladině. Zhruba dvě desítky hasičů si vyzkoušelo několik taktických postupů, jak rychle a bezpečně zachránit tonoucí osobu z prolomeného ledu. Foto: Hasiči


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video