Občané diskutovali nad oživením centra

Hedvika Mašková 2019-02-09 16:00:00

Projekt Místa zblízka k nám přivedl vůbec první Ranní klub pro region Žatecko. Nad tématem oživování centra si přišli do restaurace U Zlatého beránka popovídat žatečtí občané z řad členů neziskových organizací, podnikatelů, zastupitelů a dalších místních patriotů. Své zkušenosti s oživováním centra Kadaně přijel sdělit tamější místostarosta Jan Losenický.

S téměř čtyřmi desítkami žateckých občanů, kterým není oživování historického centra našeho města lhostejné, se hned v úvodu Ranního klubu přivítala komunitní koordinátorka projektu Místa zblízka pro zdejší lokalitu Tereza Konrádová. ,,Vycházíme ze zkušenosti z Jesenicka a Javornicka, kde tento formát úspěšně funguje již několik let. Schází se aktivní lidi z různých oborů a řeší nejrůznější témata. Řeší se například ubytováním a neubytovávání lidí bez domova nebo jesenicko-německá spolupráce. Okruh témat, jež se mohou řešit, je široký. Jde o platformu k diskuzi, setkávání, sdílení nápadů, zkušeností a zároveň k vyřešení problémů, podnětů. Rádi uvidíme zástupce spolků, institucí, zastupitelé, místní podnikatele. Z pestrosti pak mohou vzejít zajímavější řešení, než u úzké skupiny lidí. Jsem tu dnes za hlavní organizátorku, ale byla bych ráda, kdybyste si organizaci převzali postupně vy sami. Na Žatecku jsem se vyskytla v rámci projektu Místa zblízka, což je projekt Regionálního rozvoje. Naším cílem je podporovat aktivní lidi, máme k tomu tým odborníků. Mimo jiné se snažíme i propojovat aktivní lidi a společně s nimi něco vytvářet. Ranní klub je jednou z těchto věcí,“ sdělila Tereza Konrádová ve svém úvodu a vyzvala všechny přítomné k tomu, aby se představili a sdělili ostatním, z jakého důvodu přišli, jaké témata očekávají, a co by v budoucnu rádi řešili.

Témat, jež místní občany trápí, je hned několik a ne všechny se týkají historického centra. Zdejší lidé volají například po úpravě a zkrášlení městského parku, vadí jim roztříštěnost aktivit, které na sebe povětšinou nenavazují a nedochází tak k jejich synergii. ,,Žatec rozhodně nemá potenciál dvacetitisícového města,“ znělo z úst jednoho z návštěvníků klubu.

Většina z příchozích se jednotně shodla na tom, že žatecké centrum je pusté a občané sem nemají proč zavítat. ,,Když by na náměstí nebyla radnice, tak nevím, proč by člověk do centra města přišel,“ zněl například jeden z názorů. Možností, kam by se mohli lidé v centru podívat, skutečně moc není. Nelze se proto divit, že zde lidé nekorzují od obchodu k obchodu jako je tomu v jiných městech. ,,V Žatci je spousta lidí, ale když přijdete na náměstí, tak zde není nikdo. Po páté hodině je tu úplně mrtvo. Snažíme se dostat do UNESCO a přilákat sem turisty, ale ti, když přijedou, si zde mohou akorát sednout na lavičku,“ byl další z názorů. V porovnání s jinými historickými městy má Žatec ve svém centru, co se týče možností, kam zavítat a podívat se, velký deficit.

,,V Žatci v památkové rezervaci máme šest náměstí, která jsou svou velikostí srovnatelné s hlavními náměstími jiných měst. Centrum je postavené na ostrožně, která je obklopená prudkými svahy. I na to narážíme. V Kadani a Lounech, když se jde ze sídliště do sídliště, mohou jít lidé přes centrum. V Žatci to tak není,“ přispěl do debaty také radní Petr Antoni.

Lidi také v centru trápí málo zeleně a jeho nedostatečná živost, co se týče kulturních akcí. Nikdo však nepochyboval o tom, že by Žatec neměl dostatečný potenciál. Největším problémem jsou možná lidé, kteří dohromady neumějí patřičně spolupracovat.

,,Já vidím hlavní problém v koordinaci. Je důležité se sejít, nepřekrývat se a říct si, co a kdy udělat. Pak je to lépe vnímané veřejností než to, že každý chce dělat něco a nehledí na to, co dělají ostatní. To bych viděl dnes jako ten největší zádrhel. Najít cestu, kde se setkávat, jako dnes tady. Jestli se toho třeba ujme nějaká organizace a vnese do toho větší řád,“ přispěl se svým názorem kadaňský místostarosta Jan Losenický a nabídl rovněž zkušenost z města, v němž působí: ,,Je mi až stydno, že v Žatci je tolik spolků. Tolik jich možná ani my nemáme. Okrašlovací spolek je v Žatci i Klášterci. Možná ho Kadaň nepotřebuje, protože starosta zvládne zkrášlovat město sám. Máme ale bohatý neziskový sektor. Lidé z neziskovek se schází, což je možná inspirace pro vás. Děláme ples neziskového sektoru. Když se to tak jmenovalo, tak tam nikdo nechodil, takže se přejmenoval na První ples sezóny, který se dělá vždy v říjnu. Třináct neziskovek se sejde, komunikuje a podílí se společně na organizaci plesu. Na konci plesu se vezme výdělek ze vstupenek a tomboly a putuje jedné z vylosovaných neziskovek. Většinou je to kolem dvaceti tisíc. Ta má radost a s ní mají radost i další, protože ona automaticky vypadává na dalších třináct let, aby měly šanci další. Zařízené je to tak, že za třináct let dostanou všichni. Neziskovky spolu nesoutěží, ale pomáhají si. V tom je kouzlo koordinace.“

Největším trnem v oku se pak ukázalo parkování v centru města. ,,Včera proběhl druhý díl dopravní komise, a ta se rozhoupala k tomu, že dá doporučení radě města k expertní dopravní studii, která by měla chaotickou situaci na náměstí nějakým způsobem uspořádat i za cenu zmenšení parkovacích míst, včetně Dvořákovi ulice. Studie bude zadána 18. února,“ prozradil žatecký místostarosta Jaroslav Špička.

,,Lidé, co tu žijí, se bojí o parkovací místa přijít. Řešíme koncept toho, aby sem návštěvník mohl přijít pěšky nebo třeba i na kole. Je potřeba, aby lidé, kteří přijedou autem, nestáli v centru celý den,“ potvrdil i zastupitel Martin Štross.

,, Žatec je v podstatě největší město v okrese a spousta lidí odtud dojíždí za prací do Prahy. Máme zde parkování zadarmo, a to je možná ten problém. Lidé jdou na autobus, zaparkují na náměstí a stojí zde celý den. Člověk, který si chce jít koupit maso k řezníkovi, pak nemá, kde zaparkovat,“ svěřil se se svým názorem další z občanů.

,,Místa, které chce člověk v městské zástavbě oživit, by měla být vstřícná vůči pěším a méně vstřícná vůči autům. Myslím, že přijde trend, kdy začnou lidé opět do center chodit. Pak je potřeba být na to připravení. U nás v Kadani pomaličku tento trend přichází. Lidé se mají dobře a přemýšlí, co s časem, kam jít a jak ho naplnit a z centra se stává přirozené centrum zájmu,“ přidal se místostarosta Jan Losenický z Kadaně, kde mají na hlavním náměstí klasicky zpoplatněná parkovací místa a v každém rohu náměstí rovněž pět parkovacích míst, které mohou občané využít maximálně na půl hodiny zdarma.

,,Městský architekt by měl vidět širší koncepci. Když se dělá silnice, má se počítat s rozšířením o parkovací místa. My rozšiřujeme město do polí, ale neopravujeme střed. Lidi s auty vyháníme na kraj města a těm se pak do centra nechce, protože je to pro ně daleko. My jim to však umožňujeme,“ přispěl do diskuze další z občanů.

,,Je potřeba pracovat s veřejným prostorem koncepčně. U nás se na vše myslí jako na celek, nejenom na centrum, ale i sídliště. A neustále se komunikuje s veřejností na bázi setkávání. Vše, co se v Kadani dělá je na podnět veřejnosti. Na podnět setkání s veřejností. Řekne se a pak se realizuje. Někdy je samozřejmě těžké něco zrealizovat a nejde to, ale je potřeba být objektivní a říci, proč to nejde. My o oživování náměstí mluvíme teprve tři roky. Vznikl tým, který se tím zabývá. Vymýšlíme, s čím novým přijít, aby se město oživilo. Někdy jsou to i bláznivé nápady,“ sdělil své zkušenosti, ze kterých bychom si zajisté mohli vzít inspiraci, Jan Losenický z Kadaně.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video