Přibývá nemocných chřipkou, nemocnice zakazují návštěvy

Lucie Steklá 2019-02-06 22:19:00

Region (lus) Chřipka v Česku dosáhla úrovně epidemie, za týden přibylo nemocných téměř o pětinu. Vyhlášení epidemie potvrdilo ministerstvo zdravotnictví. Nemocných je 1 715 na 100 tisíc obyvatel, tedy přibližně 180 tisíc lidí. Některé nemocnice už proto vyhlásily zákaz návštěv. Nejvíc pacientů přibývá mezi předškolními dětmi. „Nejnovější údaje zpracované Státním zdravotním ústavem potvrzují, že na celém území Česka je plošná chřipková epidemie. Cirkuluje převážně vir chřipky typu A,“ uvedla hlavní hygienička Eva Gottvaldová.

 „Doporučujeme občanům pokud možno vyhýbat se větším uskupením lidí, a zejména ve zvýšené míře dodržovat základní hygienická pravidla, jako kýchat do kapesníku či si po cestě hromadnou dopravou vždy umýt ruce,“ dodala. Pokud už je člověk nemocný, má se podle ní chovat zodpovědně a chřipku vyležet doma.

Počet nemocných se zvýšil také v Ústeckém kraji. Na základě informace Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje vzrostl výskyt akutních respiračních a chřipkových onemocnění v Ústeckém kraji. „Z tohoto důvodu jsme vydali zákaz návštěv na všech lůžkových odděleních naší nemocnice,” uvedli zástupci nemocnice Žatec. Zákaz platí od pondělí 4. února od desáté hodiny dopolední až do odvolání. Kvůli zvýšené nemocnosti zakázala návštěvy ve svých nemocnicích také Krajská zdravotní. Jedná se o nemocnice v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově. Zákaz platí také ve slánské i v kladenské nemocnici.

Z důvodu nárůstu respiračních onemocnění byl vyhlášen zákaz návštěv také v Nemocnici Louny. Toto opatření platí od pondělí 4. února 2019 až do odvolání. "Jde o preventivní opatření. Bude ukončeno neprodleně po zlepšení epidemiologické situace," uvedla Lucie Drahošová, mluvčí společnosti Agel. 

Čekárny praktických a dětských lékařů se pomalu zaplňují, počet nemocných respiračními onemocněními stoupá. Ukázala to statistika Krajské hygienické stanice v Ústí nad Labem.  

V rámci kraje je nemocnost 1344 osob na sto tisíc obyvatel a oproti třetímu lednovému týdnu došlo k nárůstu nemocných o 26,1 procent.

Vysoký nárůst počtu nemocných respiračními nemocemi zaznamenalo i Lounsko. Zde dokonce počet nakažených překročil 1472 osob na sto tisíc obyvatel. Oproti třetímu lednovému týdnu se tak nemocnost zvýšila o 30%. Nejvíce tradičně marodí děti a mladiství. Nemocných dětí ve věku do pěti let hlásila hygiena 4 287, u dětí školou povinných je počet nižší (2 586 ve věku od 6 do 14 let a 2533 ve věku od 15 do 24 let).

Kvůli vysoké nemocnosti byla uzavřena ve čtvrtek 24. a v pátek 25. ledna i Mateřská škola ve Veltěžích. „Z pětadvaceti dětí nám ve čtvrtek přišly pouze tři, od pondělí jsme školku opět otevřeli,“ sdělila nám ředitelka předškolního zařízení Alena Havránková. S vysokou nemocností se potýká i Mateřská škola Kpt. Nálepky v Lounech. „Od minulého týdne jsme nepřekročili práh čtyřiceti dětí, v pondělí 28. ledna jich dorazilo třiatřicet ze sedmasedmdesáti. Mají kašel a rýmu. Dokonce nám začínají marodit i paní učitelky,“ odpověděla nám ředitelka Kamila Tišáková.

Hygienici doporučují dbát ve zvýšené míře na základní hygienická pravidla. Po cestě hromadnou dopravou by si lidé měli například vždy umýt ruce. Jako rizikový se může jevit i pobyt mezi velkými skupinami lidí. Pro posílení imunity by lidé měli jíst více ovoce a zeleniny.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video