Repertoár hanebných triků na oklamání důchodců se stále rozrůstá. Okrást seniora? Zločince svědomí netrápí

2019-02-09 06:52:00

CHOMUTOVSKO/MOSTECKO (r) — Před neutuchající vynalézavostí podvodníků, kteří se nerozpakují podvádět a okrádat důchodce, varují severočeští policisté. Počet případů, kdy senioři podvodníkům naletí, totiž neklesá. Zločinci se například snaží dostat do bytu pod záminkou odpočtu energií a pak je otázkou chvilky, kdy seniora v nestřeženém okamžiku připraví o mnohdy celoživotní úspory.

V jiném případě se mohou představit jako kamarádi dětí nebo vnuků (či se za ně v telefonu vydávat) a žádají jejich jménem o peníze například na opravu poškozených vozidel. I v těchto případech je pro seniory těžké žádosti nevyhovět. V Klášterci nad Ohří se podvodníci nerozpakovali vystupovat jako pracovníci radnice.

V některých případech se jedná o příběhy až stěží uvěřitelné; dva takové minulý týden zveřejnili policisté v sousedním okrese Most. V prvním případě si mladistvý pachatel oběť vyhlédl na poště, kam si senior přišel pro důchod. Nabídl mu svezení domů, ale penzista se zdráhal. Nakonec ovšem souhlasil. Hned druhý den mladík zazvonil u jeho bytu s 25letou kamarádkou a nabízeli mu úklid domácnosti. I tentokrát senior váhal, ale nakonec se nechal umluvit, a ženě dokonce půjčil tisíc korun. Následující den přišla dvojice úklid dokončit, což udělala důkladně — starému pánovi zmizely jeho úspory ve výši přes 100 tisíc korun, což ovšem zjistil až po odchodu podvodníků.

Ve druhém případě seniorku okradl její soused se dvěma kumpány. Trojice nejprve vyhodila na chodbě jistič u jejího bytu. Bezradná žena se na souseda obrátila o pomoc a ten u ní v bytě předstíral hledání závady. Při tom dovnitř vpustil své komplice, kteří vše prohledali a odnesli si šperky a hodinky rovněž za více než 100 tisíc korun. Lup později prodali do zastavárny.

Jiní podvodníci nabízejí k prodeji různé zboží. Za drahé peníze obdrží poškozený téměř bezcennou věc, ale odstoupit od smlouvy je téměř nemožné. Policie proto doporučuje seniorům následující — dveře neotevírejte nikomu, koho dobře neznáte, a neznámé osoby do bytu nezvěte. Na dveře je dobré nechat nainstalovat panoramatické kukátko a bezpečnostní řetízek.

Pracovníci úřadů či jiných služeb (odpočet energií) a opraváři jsou řádně označeni průkazem, který si nechte předložit. V případě pochybností trvejte na tom, že o službu nestojíte.

Odmítněte „výhodné“ nabídky zboží, nenechte se zlákat nabídkou výhry či jiného rychlého zbohatnutí. Vyhněte se uzavírání a podpisům jakýchkoli smluv, i v tomto případě hrozí, že naletíte podvodníkům.

Musíte–li učinit nějaký závažný krok, požádejte vždy někoho dalšího z rodiny, aby byl přítomen, nebo se obraťte na odborníka. V případě rodinného domu pak nezapomeňte na řádné zabezpečení nejen dveří, ale i oken. Důležitá telefonní čísla — policie (158), městská policie (156), lékařská pohotovost (155), hasiči (150) a Integrovaný záchranný systém České republiky (112) — mějte poblíž telefonu, v případě potřeby naleznete na těchto linkách odbornou pomoc.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video