Mají schodkový rozpočet, protože si to mohou dovolit

2019-02-10 05:57:00

JIRKOV (r, soš) — Po měsíčním rozpočtovém provizoriu se členové Zastupitelstva města Jirkova uplynulou středu dohodli na schválení rozpočtu pro rok 2019. Předcházela tomu dvouhodinová diskuze, ve které opoziční zastupitelé kritizovali nepřehlednost návrhu nebo třeba položku nazvanou „auto pro starostku“.

Město pro letošek počítá se schodkem 23,4 miliónu korun. V plánu je například rekonstrukce mostu od Nového Březence k sídlišti Na Borku či vybudování cyklostezky v ulici Dvořákova.

„Zveřejněná verze rozpočtu pro veřejnost byla nepřehledná,” upozornil na počátku jednání opoziční zastupitel Josef Dušek (Náš Jirkov). Jako příklad uvedl rozpočtovou položku „Základní umělecká škola — 3,7 miliónu” s nic neříkající poznámkou „budovy, haly, stavby”. O moc podrobnější nebo srozumitelnější podle něj nebyl ani návrh pro zastupitele. „Stejně jsem musel chodit po jednotlivých odborech a ptát se,“ poznamenal.

„Rozpočet je složitý materiál, ale od toho máme vedoucí odborů, kam se může občan obrátit a vyžádat si dodatečné informace,“ kontrovala starostka města Darina Kováčová.

Jak následně dodal vedoucí finančního odboru Josef Koprušťák, návrh rozpočtu splňoval zákon a oproti loňskému roku byl i více rozpracovaný. Záleží pak na zastupitelích, jakou podobu si schválí.

Další položkou, která byla hojně kritizována, byla ta s názvem „Auto pro starostku“. Návrh počítal s výdajem 700 tisíc korun. „Vysvětlovala jsem to několikrát, nejedná se o auto pro starostku, ale pro vedení města,“ vysvětlila Darina Kováčová. Původní deset let starý vůz se přesune na odbor majetku. Zastupitel Robert Plzák (ANO 2011) v této souvislosti připomněl, že jiná města vydávají za auta pro vedení podstatně vyšší částky.

Ještě před finálním hlasováním se znovu ozval zastupitel Josef Dušek, který navrhoval navýšení rozpočtu o 200 tisíc korun na rovný milión pro typu skautů, turistického oddílu Stopaři a dalších. Tento návrh neprošel a zastupitelé nakonec odhlasovali ten původní.

Schválený rozpočet počítá s výdaji ve výši 393 miliónů korun. Schodek 23,4 miliónu korun pokryje město z našetřených peněz, stejně jako v loňském roce. Schodek v rozpočtu není znakem špatného hospodaření, právě naopak. Město má poměrně dost volných finančních prostředků, a proto si může naplánovat více investičních akcí. Letos organizace a spolky do nich „proteče“ kolem sta miliónů korun, byť část z těchto peněz je vyčleněna na dokončení akcí z minulého roku, jako například rekonstrukce Dvořákovy ulice včetně kruhového objezdu na křižovatce s Ervěnickou nebo přestavba Hasičárny na informační centrum a hasičské muzeum.

Z nových investic je tou největší rekonstrukce mostu pod sídlištěm Na Borku, z těch hodně očekávaných lze jmenovat například dlouho plánovanou rekonstrukci bývalé synagogy S ní se v tomto roce nejspíš jen začne, dokončena pak bude v roce 2020. V Základní umělecké škole je v plánu vybudování bezbariérového výtahu, obnoví se také veřejné osvětlení ve městě. Zároveň se během letošního roku začne připravovat řada projektů, na které dojde v následujících letech. V rozpočtu je na tvorbu projektů vyčleněno devět miliónů korun.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video