Budeme mít i nadále dostatek vody?

2019-02-10 07:08:00

Žatec (svo) Mnozí z nás už určitě slyšeli, nebo se dokonce na vlastní oči přesvědčili, jak horské ledovce tají. Nejenom ty v Alpách, ale téměř na celém světě. Současně pozorujeme, že i sněhu je stále méně a také dříve taje. Oba tyto fenomény jsou střípky z mnoha projevů změn klimatu, které si nejvíce spojujeme s postupným oteplováním. A to nejen v létě, kdy je zkrátka více teplo, ale i v zimě, kdy naopak sledujeme, že se stále více srážek vyskytuje jako déšť než jako sníh. Díky tomu všemu můžeme čelit stále větším problémům se zásobováním vodou. A přidá-li se sucho, jako se tomu v Evropě v posledních letech děje opakovaně, může být zajištění dostatku vody skutečně výzvou. Jaké změny spojené s horskými oblastmi můžeme tedy očekávat? Jak moc nás to ovlivní a na co se připravit? A je pravda, že pokud v zimě málo sněží, může to ovlivnit dostupnost vody v létě? To vše jsou otázky, na které se pokusili získat odpovědi žáci deváté třídy Základní školy Žatec, nám. 28. října ve středu 30. ledna při přednášce odborného lektora Michala Jeníčka z Přírodovědecké fakulty UK.

„Přednáška byla vedena profesionálně a na vysoké odborné úrovni. Žáci se aktivně zapojovali do diskuse na téma ochrany klimatu. Blíže se seznámili s konkrétními dopady lidské činnosti na stav klimatu na Zemi a získali ucelenější představu o rizicích, která náš nezodpovědný přístup k přírodě a životnímu prostředí přináší, a to zejména nám samotným,“ dodala Silvie Svobodová. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video