Město zatím lokalitu neschválilo

Alla Želinská 2019-02-09 18:52:00

Odříznutá satelitní vesnice není dobré řešení, míní arch. Jiří Vaníček

Za Podbořany směrem na Vroutek – mezi vlečkou, silem, průmyslovou zónou a budoucím obchvatem města – by mohla vzniknout nová lokalita pro výstavbu rodinných domů. Aspoň podle navržených změn v územním plánu Podbořan to tak vypadá. Městský rozpočet, který se bude schvalovat koncem února, dokonce počítá s investicí cca 11 milionů korun na přístupovou cestu k budoucí lokalitě od ZZN. Zastupitelstvo města ovšem na posledním zasedání v prosinci plánovanou lokalitu odmítlo jako nevhodnou a vyňalo z návrhu změn. Mj. i proto, že městem vybraný architektonický ateliér odmítl zpracovat urbanistickou studii tohoto území s tím, že není ztotožněno s požadovaným záměrem výstavby domků. Se změnami územního plánu nesouhlasí ani Jiří Vaníček, povoláním projektant, architekt města Žatce, ale především člověk, který v Podbořanech bydlí bezmála třicet let. Co přesně mu vadí, na to jsme se ho zeptali.

Pane Vaníčku, údajně jste poslal otevřený dopis starostovi Podbořan a některým zastupitelům, ve kterém vyjadřujete svůj nesouhlas s navrženými změnami územního plánu města Podbořany.

Ano, poslal jsem to jako občan Podbořan, kterého zajímá jejich další osud. Konkrétně se jedná o jednu lokalitu ve sporném území až za hranicemi města, která má být určena pro výstavbu velkého množství rodinných domků.

Co vám na tom vadí?

Lokalita určená pro bydlení je situována jako satelitní území mezi průmyslovou zónou Alpka a průmyslovou zónou, kterou připravuje Město Vroutek. Je nevhodně vetknuta mezi uvedené průmyslové a skladové areály, železniční vlečku a budoucí jižní silniční obchvat Podbořan. Od centra města je toto území vzdálené, pěší přístup bude problematický a jediné rozumné spojení s centrem města bude automobilem. To znamená, že k cestám do školy, do školky, k lékaři, na poštu, na úřad, do tělocvičny nebo za zábavou by musely rodiny využívat automobily. Nebylo by to pohodlné ani pro ně ani pro stávající režim města. Už nyní je doprava ve městě „zahuštěná“…ale abych to více přiblížil… Město by mělo být budováno pro lidi, ne pro auta. Lidé by se v tak malém městě, jako jsou Podbořany, měli především pohybovat pohodlně pěšky nebo na kole, ale bezpečnou cyklodopravu zatím nemá město vyřešenou. Když jdete pěšky, tak vstoupíte do toho či onoho obchůdku, město tak ožívá, lidé se potkávají… Z auta se nakoupit nedá. Řidiči pak využívají nákupní centra s velkými parkovišti a menší obchody mizí.

Třeba by lokalita v průmyslové zóně mohla být něčím zajímavá?

Ono nejde o to, jak bude lokalita uvnitř vypadat, ale jak je nevhodně umístěná. To potvrdil i nezávislý architektonický ateliér Design Projekt ze Žatce. Ten se zachoval naprosto profesionálně, když odmítl zpracovat urbanistickou studii tohoto území s tím, že není ztotožněn s požadovaným záměrem výstavby domků v tomto místě.

Jeden projektant odmítl, druhý třeba studii vypracuje…

Určitě, úřad jistě osloví jiného projektanta. Jak říkal Jan Werich: „Voloviny děláme z vlastní blbosti nebo za peníze druhých“. Ta studie může obsahovat hezké vymyšlené obrázky, aby byla líbivá. Ale realita pak může být stejně zcela jiná.

Jste tedy kritikem současné podbořanské radnice?

Ani ne. To by nebylo objektivní. Spoustu věcí se podařilo. Dokonce si myslím, že je současné složení zastupitelstva dobré. Je tam spousta přemýšlivých lidí, kterým věřím. Ale vadí mi, když se důležitá rozhodnutí a investice připravované radnicí nekonzultují předem i s občany. Město tvoříme společně pro sebe a potomky. Když se udělá chyba v urbanismu města, ovlivní to jeho budoucí vývoj už trvale. Každý může udělat chybu, ale neměli bychom chyby dělat vědomě nebo, nedej Bože, z pochybných pohnutek.

Proč mluvíte o chybě?

O špatně zvoleném území pro bydlení někde za městem a o možných dopadech satelitního bydlení jsem se zmínil. Bylo by nutné vybudování drahé infrastruktury a vybavenosti. Jen přístupová cesta od ZZN, která je již nyní v rozpočtovém plánu (!) má stát 11 milionů. To je jen zlomek budoucích nákladů. Tyto neuváženě investované peníze by město mohlo využít k podpoře jiných forem bydlení, ke zlepšení svého image, modernizaci současného veřejného prostoru a doplnění výtvarných prvků, k obnově parků, cest, alejí, revitalizaci vodní nádrže v centru obce či k doplnění květinové výzdoby…

Ale lidé chtějí bydlet…

Ano, někteří lidé chtějí bydlet v rodinných domech. V současném územním plánu je ploch určených pro jejich výstavbu dostatek a není nutno vytvářet za každou cenu nové pozemky ve sporných lokalitách. Vidím v tom neuváženost a trochu populismu.

Ne všichni ale chtějí nebo mohou bydlet ve vlastních domcích. Mnozí se nechtějí vázat do budoucna příliš vysokou hypotékou a raději by si pořídili nebo pronajali hezky řešený a cenově dostupný byt blíže středu města. To je, myslím, směr pro nejbližší rozvoj Podbořan. Ale město zatím nepodporuje ani nevytváří alternativu bydlení v bytových domech.

Když už lidé musí využít automobil, mohli by snad bydlet a dojíždět i z okolních obcí jako jsou například Kněžice, Kaštice, Letov, Valov a další.

Přesně tak, ale infrastruktura obcí je zanedbaná a obce začínají chátrat. Nefungují obchody, hospody, propadají se střechy kostelů, autobusové zastávky jsou v rozkladu, nepořádek... To lidi k bydlení neláká a lidé z obcí odcházejí. A tady se, místo podpory venkovského bydlení v historicky vzniklých okolních vsích, navrhuje vybudovat úplně novou satelitní vesnici.

Co navrhujete?

Něco jsem už naznačil. K výstavbě rodinných domů by se mělo využít ploch navržených v existujícím územním plánu. Zastupitelé a tvůrci územního plánu by se měli zabývat udržitelností města a stanovit hranice, za které se město v blízké budoucnosti nebude rozvíjet. Chceme přece bydlet ve fungujícím útulném městečku, které bude cestami a alejemi propojeno s okolní přírodou. To je budoucí hodnota Podbořan. Proč ji nenaplnit? Doporučil bych, pro účely bydlení a navýšení počtu obyvatel, dostavět současné proluky, volné plochy na Barborce a v bývalých kasárnách. Velký potenciál pro bydlení má volná plocha po bývalém OSP, kde by mohla ve spolupráci s developerem vzniknout nová zahradní obytná čtvrť. Bylo by vhodné zabývat se systémem parkování a udržitelností dopravy, a to především s ohledem na lepší propustnost Podbořan pro pěší a cyklisty. To jen pro příklad, já myslím, že noví zastupitelé vědí, co udělat, aby Podbořany byly dobrou adresou pro bydlení a městem pro komfortní život.   

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video