Vitráže a šperky v knihovně

Alla Želinská 2019-02-15 16:09:00

Žatec, Lubenec - Nové zajímavé téma a ještě zajímavější hosté další přednášky žatecké knihovny – Jitka a Richard Kantovi a jejich 25 let s vitráží. Umělecká díla z Lubence najdete po celém světě, např. v galerii v New Yorku, vyvážejí do Holandska, mají klientelu v Rusku, Německu, ale i mezi arabskými šejky.

Manželé Kantovi vyrábí vitrážové a pískované předělové stěny, okna, stropy, světelné obrazy, bytové doplňky pro různé typy interiérů a tiffany lampy. Při práci s vitráží hledají ideální výtvarné řešení v daném prostoru tak, aby návrh byl kvalitní a navíc splňoval požadavek zákazníka. Početným návštěvníkům přednášky ukázali prostřednictvím promítaných fotografií svá konkrétní díla a výrobky a různou techniku – malování na sklo, světelné obrazy, mozaiky, tiffany a v neposlední řadě také restaurování vitráží. A stejně jako to v manželství bývá, paní Jitka přednáškou provázela a manžel ji doplňoval jak ze svého pohledu, tak i technickými a vtipnými průpovídkami.

Žateckým posluchačům manželé Kantovi představili i spolek Za záchranu kostela sv. Jiljí v Libyni s vitrážovým muzeem a také svoji nově vydanou knihu „25 let s vitráží“. Tu si mohli posluchači na místě prohlédnout nebo zakoupit stejně jako drobné umělecké předměty a šperky, čehož mnozí s radostí využili. Velmi zajímavá prezentace sympatických umělců proběhla 6. února v přednáškovém sálku knihovny.

Již 6. března Sklo, kov, kamen od Jitky a Richarda Kantových budete moci poprvé spatřit v galerii Tripartit v Benediktské ulici v Praze. Výstava tam potrvá do konce dubna. 

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video