Skvělý nápad! Chomutov má novou mini galerii na nádraží

Soňa Šímová 2019-02-17 07:45:00

CHOMUTOV (soš) — V 17.46 přijíždí na nádraží Chomutov–město rychlík Krušnohor. I v sobotu dorazil přesně na čas. Jen tentokrát jeho hvizd znamenal i start nové chomutovské galerie. Každý, kdo přišel, si kromě kulturního zážitku odnesl i originální jízdenku se všemi informacemi o vernisáži i celém projektu.

„Čekala jsem tady na vlak a neměla jsem se na co dívat. Zaujaly mě otáčecí bubny v prosklené vitríně, které jsou polepeny jízdními řády jen z jedné strany. A tak mě napadlo, že by bylo zajímavé ten prostor využít a čas od času obměnit,“ popsala Tereza Dvořáková prvotní ideu, která vedla ke vzniku malé nádražní galerie. Oslovila tedy Správu železniční dopravní cesty a ta jí vyšla vstříc.

Jako první se zajímavé výzvy zveřejnění svých děl chopila Tereza Zemanová: „Nápad se mi líbil a mé téma — cestování — se sem zkrátka hodí. Dosud tu byla jen místnost, kam si jen jdete koupit jízdenku, možná se podívat na jízdní řády. Teď si lidé budou moci točit i bubny za jiným účelem, což je skvělé. Navíc je výstava ve veřejném prostoru, kudy denně projde mnoho lidí.“ Na otočných bubnech si tak nyní můžete prohlédnout obrázky, které vznikaly v průběhu deseti až patnácti let. „Svým způsobem je výstava intimní. Jsou to kresby, které jsem si malovala do svého deníku v průběhu cest po Peru a Indii. Najdete tam ale i obrázky, které vznikly v českých hospodách. Přizpůsobila jsem svá díla i tomu, že se bubny otáčí.“ přiblížila Tereza Zemanová.

Výstava potrvá až do 21. dubna, další jsou zatím v jednání. „Nádraží je město setkávání, byla bych proto ráda, kdyby se zde setkávali umělci nejen z našeho regionu. Prostor bychom rádi poskytli třeba i umělcům z jiných měst či zahraniční. Pokud by se našly vhodné dotace, bylo by zajímavé zorganizovat i kreativní setkání před nádražím, kde je úžasně velký prostor,“ upřesnila Tereza Dvořáková. Novinky z Galerie Město můžete sledovat na webu www.gmesto.eu, který bude postupně aktualizován.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video