Bezdomovci přes zimu potíže nedělají

Lucie Steklá 2019-02-17 19:50:56

V zimních měsících je lidem bez domova nápomocna radnice, městská policie i ubytovna. Louny (lus) Bezdomovce má asi každé město. Někde jsou s nimi problémy, jinde ne. Během zimních měsíců se ale všude snaží lidem bez domova radnice nabízet pomoc.

Louny (lus) Bezdomovce má asi každé město. Někde jsou s nimi problémy, jinde ne. Během zimních měsíců se ale všude snaží lidem bez domova radnice nabízet pomoc.

Odbor sociálních věcí a zdravotnictví (OSVaZ) lounské radnice každoročně ve spolupráci s azylovým domem pro muže a městskou policií, hlavně na zimní měsíce, zajišťuje možnost podání teplého nápoje, čaje, a teplé instantní polévky v azylovém domě. „Při kontaktu s bezdomovci jim dle potřeby a možností nabízíme ošacení a potravinovou pomoc. V současné době jsme průběžně v kontaktu se sedmi osobami bez domova,“ uvedla Taťána Tkadlečková, vedoucí úseku sociální práce a prevence OSVaZ lounské radnice.

Otázkou bezdomovectví se OSVaZ, úsek sociální práce a prevence, zabývá, průběžně. Sociální pracovníci obce jsou v pravidelném kontaktu s osobami bez domova, které se zdržují v Lounech. Počet bezdomovců se mění, částečně dle ročního období, částečně například z důvodu hospitalizace nebo zajištění většinou přechodného ubytování. „Naší snahou je, aby všichni měli „střechu nad hlavou“, ale někteří nemají o žádnou pomoc zájem. A to ani v zimních měsících, nebo se z ubytování vyčleňují neadekvátním chováním v zařízení,“ přiblížila T. Tkadlečková. Sociální pracovníci podle jejích slov průběžně provádějí depistáže a opakovaně nabízejí pomoc se zajištěním ubytování i s upozorněním na blížící se zimu.

Že během zimy „lounští“ bezdomovci nezpůsobují větší potíže, potvrdil ředitel Městské policie Louny Radek Baláš. „Co se týká „našich“ bezdomovců, tak zhruba měsíc, od té doby co skutečně začala zima, o nich téměř nevíme. Na začátku ledna jsme je párkrát vykázali z haly autobusového nádraží, nebo z některých vchodů paneláků,“ řekl ředitel. Před dvěma týdny si podle jeho slov jednoho muže bez domova odvezla rychlá záchranná služba. „Jinak o nich nevíme. Samozřejmě pro případ nouze pro ně máme připravené instantní polévky a v ubytovně Červeného kříže i teplý čaj,“ dodal ředitel městské policie.

Ještě před koncem minulého roku, na prosincovém zasedání lounského zastupitelstva, na pobyt bezdomovců upozornil zastupitel Michal Pehr. Apeloval, aby byla věnována pozornost úklidu prostorů před budovou autobusového nádraží, které jsou v majetku města, ač autobusové nádraží v majetku města není. Právě tam se podle Martiny Bečvářové stahovali bezdomovci, kteří z velké části tento nepořádek dělají. Během následujících dní byly v místě ostříhány dřeviny, v nichž si bezdomovci tvořili „bydlení“.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video