Kostel v Soběchlebech se bude opravovat

Alla Želinská 2019-02-19 19:05:00

Soběchleby - Přátelé Soběchleb mají důvod k radosti – v minulých dnech bylo vydáno stavební povolení na celkovou opravu kostela sv. Jiří v Soběchlebech.

„Vnímám jako velké štěstí, že před několika lety spadly Soběchleby pod správu Farnosti Liběšice. Otec Vilém je úžasný a velmi akční člověk, věnuje se dětem, organizuje potravinovou banku a staré se také o památky. Náš spolek vznikl začátkem roku 2016 s cílem aktivně pomoci zlepšit kvalitu a vzhled obce a blízkého okolí, včetně záchrany drobných památek a kostela sv. Jiří. Od počátku jsme navázali dobré vztahy, každý rok pořádáme na svátek sv. Jiří mši a slavnost a daří se nám probouzet v místních zájem o památky v obci, což je důležité,“ má radost předsedkyně spolku Přátelé Soběchleb, starostka Blšan Dagmar Břehovská.

Spolek svého času jednal s litoměřickou diecézí o převzetí kostela, ale vzhledem k jeho opravdu velmi špatnému stavu nakonec tuto možnost odmítl. Zvenku tak špatně kos-tel nevypadá, ale v únoru 2017 musel být podepřen strop, stavba je napadena dřevo-morkou, na stropě leží silná vrstva holubího trusu. Vzhledem k vysokým cenovým nabídkám externích firem se tvorby projektu nakonec ujalo diecézní stavební oddělení. „Tušili jsme, že by neměl nastat žádný zásadní problém, dle slov památkáře a garanta našeho území Mgr. Jiřího Bureše je jejich práce vždy stoprocentní. Z vydaného stavebního povolení máme obrovskou radost,“ dodala D. Břehovská.

Stavební povolení na opravu kostela v Soběchlebech je teprve začátek. „Je to samozřejmě krok velice důležitý, protože nejprve jsme museli nechat udělat projekt a získat souhlasy památkové péče a stavebního úřadu. Teď budeme podávat žádosti o dotace a budeme doufat, že se nějaké peníze podaří získat. Následně budeme hledat zhotovitele,“ přiblížil postup o. Vilém Marek Štěpán.

V kostele je aktivní dřevomorka, práce tak budou značně komplikované a pravdě-podobně potrvají mnoho let, tak jako je to bohužel i u jiných památkových staveb.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video