V Podbořanech přivítali občánky, letos poprvé S knížkou do života

Alla Želinská 2019-02-19 19:40:00

Dominik, Viktorka, Johanka, Eliška Bronislava, Matěj, Hanička, Jiřík, Matyáš, Jakub, Emma, Natálka, Adrianka, Marek, Sofinka… To jsou noví občánci města Podbořany, které přivítali v sobotu 9. února na radnici při vůbec prvním slavnostním vítání v roce 2019.

Celkem bylo do obřadní síně městského úřadu pozváno 16 dětí, 9 holčiček a 7 kluků. Pro nově narozená miminka tradičně připravily malé vystoupení děti z mateřské školy – tentokrát z MŠ Žatecká, spolu se svou učitelkou Jindřiškou Hornovou. Nechyběl uvítací proslov Dagmar Pištěkové, květiny pro maminky, dárky pro děťátka, podpisy do pamětní knihy města ani společné fotografování.

V letošním roce přibyla i novinka. Nově narozená podbořanská miminka se při vítání občánků setkala se svou první knížkou do života. Knihovnice Andrea Bständigová a Stanislava Čapková jim rozdaly první dárkové sady, plné inspirace ke čtení pro nejmenší. Městská knihovna v Podbořanech se totiž zapojila do projektu Bookstart S knížkou do života. Projekt je zaměřený na rozvoj dítěte v rodině od jeho narození. Miminka a jejich rodiče obdrželi balíček s dětským leporelem, knihou pro rodiče i nabídkou aktivit knihovny. „Máme velkou radost, že jsme již součástí tohoto projektu, s jehož pomocí chceme přesvědčit rodiče, že jednou z nejdůležitějších věcí, jež mohou udělat pro své děti od nejútlejšího věku, je věnovat jim svůj čas a strávit jej společně nad knížkou – prohlížením, čtením, povídáním, zpíváním. Po předání dárkového balíčku a první návštěvě rodin v knihovně, naplánujeme pravidelné setkávání, kde budeme číst, listovat a hrát si s spolu s dětmi a rodiči. Dle zájmu rodičů je možné založit "dětský klubík" a scházet se např. každý měsíc v prostorách knihovny,“ přiblížily nový projekt podbořanské knihovnice.

Rodiny, které na vítání nepřišly, nebo knihovnice jejich vítání "nestihly", budou zvány jinou cestou a o balíček nepřijdou.

Ještě jeden dáreček jistě ocení maminky při péči o své ratolesti. Krásné pletené bačkůrky tentokrát pro nové občánky upletla a přinesla Hana Deutlová z Podbořan. „Za tento dar paní Deutlové velmi děkujeme,“ poděkovala Anna Bizoňová z komise péče o občany, která má na starosti všechna vítání občánků v Podbořanech.

A kolikže občánků přivítali v loňském roce? „Loňský rok byl trošku slabší, co se týká počtu narozených dětí. Pozváno bylo celkem 46 dětí, z toho 17 holčiček a 29 chlapců. Mezi nimi byly jedny dvojčátka – holčičky,“ sdělila A. Bizoňová.

Zeptali jsme se i na nejčastější jména, která loni dávali svým dětem rodiče. „Časté jméno u holčiček je Eliška, u kluků Vojtěch, Tomáš, Jiří. Jinak v kurzu jsou i zahraniční neobvyklá jména: Markus, Isabella, Naomi, Damian, Tobias,“ prozradila Anna Bizoňová.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video