Další titul pro Siberian husky team. Spřežení Lukáše Klímy nejrychlejší na nejdelší trati u nás

Iveta Drlíková 2019-02-23 07:19:00

Musher Lukáš Klíma a jeho spřežení jsou Mistry České republiky na dlouhé trati v kategorii pět až osm psů. Titul vybojovali na jednom z nejdelších a nejtěžších závodů ve střední Evropě – Šediváčkův Long. Již po páté se postavil Siberian Husky team Liběšice – Žatec manželů Klímových se svým spřežením na start jednoho z nejdelších a nejtěžších závodů psích spřežení ve střední Evropě – Šediváčkův Long. Závod je zároveň Mistrovstvím České republiky na dlouhé trati. Jedná se o čtyř a pěti etapový závod s jedním povinným bivakem na sněhu dlouhý 210 a 340 km po hřebenech Orlických hor, ve kterém spřežení nastoupají okolo 7500 výškových metrů. Čtyři předchozí ročníky absolvoval Lukáš Klíma v kategorii do čtyř psů, přičemž třikrát dojeli druzí a v loňském roce vyhráli.

Letos poprvé v nové kategorii

Do letošního ročníku nastoupil Lukášův tým již v kategorii pět až osm psů. „Máme momentálně devět Sibiřských hasek, ale schopných absolvovat takovýto závod jen sedm. Bohužel jeden pejsek má poraněnou nohu a léčí se, aby mohl běžet závod ve Švédsku, kam odjíždíme za měsíc, tak jsem jel jen se šesti psy,“ vysvětluje Lukáš Klíma. Spřežení si po celou dobu závodu vezou v saních povinnou výbavu, saně tak váží okolo padesáti - šedesáti kilogramů, takže každý pes navíc je pak znát. „Samotná jízda není o tom, že si člověk stoupne na startu na saně a sleze v cíli. Prakticky po celou trasu se pejskům snažím ulehčit odrážením se jednou nohou nebo do kopce slezu a jdu či běžím,“ říká Lukáš a po chvilce s úsměvem dodává: „No, spíš popobíhám, jelikož sněhová nadílka byla letos hojná a zejména v první etapě se cesty projeté skútry dost bořily, takže se pejsci i musheři hodně propadali. Za těch pět ročníků, které jsme absolvovali, byl tento nejnáročnější a pro mě nejhezčí, vlastně byl přesně takový, jaký by měl být…dlouhý a těžký.“

V první etapě urazila spřežení 60 kilometrů. Ve druhé, která byla o čtyři kilometry delší, dosáhlo spřežení Klímových nejrychlejšího času ze všech závodících týmů. „Třetí etapa je odjezdem na bivak pod širým nebem vzdáleným 55 km, kde se nejdříve postaráme o své svěřence, až pak sami o sebe a po boku svých oddaných čtyřnohých kamarádů přečkáme noc,“ přibližuje Lukáš Klíma.

Dojezd do cíle

Třetí etapou je již, jak Lukáš Klíma říká, „jen dojezd do cíle“ vzdáleného 33 kilometrů. O obtížnosti tohoto mezinárodního závodu vypovídá i fakt, že letos odstartovala stovka spřežení a do cíle dorazilo jen třicet sedm. V kategorii 5 - 8 psů, ve které startoval Lukáš se svým týmem, stálo na startu první etapy třináct spřežení. Do cíle závodu doběhlo pouhých sedm, z nichž to s nejkratším časem patří právě Lukášovi. Společně tak podruhé za sebou získali titul Mistrů České republiky – Long. „Je vlastně jedno jestli jste první nebo poslední, každý kdo absolvuje tento závod, je vítěz. Chtěl bych moc poděkovat hlavně mojí manželce Verče, za ohromnou podporu, i když to není vždy jednoduché, bez ní bychom se nikdy nedostali takhle daleko,“ vzkazuje L. Klíma partnerce, která závodí na kratších tratích.

Další výzva na obzoru

Na podzim získal tým Klímových zlato a bronz na Mistrovství Evropy a rovněž na podzimním Mistrovství České republiky vybojovali bronz. Týden před „Šediváčkem” absolvovali Mistrovství České republiky v Janovičkách na střední trati do 30 km, kde dojeli druzí. „Ještě nás čeká jeden velký závod a vrchol celého našeho snažení, Polardistans 160 nonstop ve Švédsku, kam rozhodně nejedeme bojovat o přední pozice, hlavně chceme závod dokončit. Je to pro nás nový, neprobádaný svět mašérství… tam na Severu,“ dodává Lukáš. (id)

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video