Po památkách lounského architekta Františka Hiekeho 5. díl

Redakce 2019-02-18 11:25:00

Připomeňte si osobnost jednoho z nejvýznamnějších lounských stavitelů architekta Františka Hiekeho, od jehož narození uplynulo 120 let. Mezi jeho největší díla patří lounská nemocnice, vodárenská věž, kostel Církve československé husitské i řada rodinných domů. Postupně vám budeme jednotlivá díla představovat.

Baťova prodejna

Přijdete-li v Lounech na Mírové náměstí, jistě nepřehlédnete Baťovu prodejnu. Tento třípatrový dům je jednou ze staveb, kterou pan Hieke v našem městě provedl. Baťovy prodejny byly v době svého vzniku často kritizovány, že narušují historické části měst. Nejinak tomu bylo i v Lounech. Baťa totiž své budovy umisťoval většinou na náměstích nebo na hlavních ulicích. Kvůli nim byly bourány staré domy, často historicky hodnotné. Všechny Baťovy domy na celém světě jsou si velmi podobné jak zvnějšku, tak i vnitřním uspořádáním. Liší se pouze svou velikostí. Záleží na tom, zda byly postaveny ve velkoměstě, na malém městě nebo na vesnici. V přízemí se vždy nachází prodejna s obuví a koženým zbožím a v horních poschodích jsou byty, které byly určeny pro Baťovy zaměstnance. Jedním z nich zde v Lounech byl i pan Jaroslav Fejfar. Ten začínal ve Zlíně jako aranžér, potom prodavač, dále byl vedoucím prodejny a nakonec se stal krajským inspektorem pro Severní Čechy. Prošel si tak od nejnižšího postu až k tomu nejvyššímu tak, jak to bylo u Bati zavedené. Také jeho manželka Jarmila zde pracovala jako prodavačka. Spokojeně v prvním patře Baťova domu prožili padesát let společného života.

Prodejna s obuví a koženým zbožím zde přežila i dobu socialismu. A ať již budova narušuje či nenarušuje historickou část města, jisté je, že svému účelu slouží dodnes a že jsme si na ni všichni za ta léta zvykli.

Kubaškův dům

Pokud se vydáte z Mírového náměstí Korunní uličkou směrem k sokolovně, procházíte Táboritskou ulicí. Po levé straně uvidíte dvoupatrový dům čp. 1406. Pan architekt jej stavěl v létech 1929-30 pro Antonína Kubašku. Dům má stále ještě původní šedou břízolitovou fasádu. Znamená to, že vydržela neuvěřitelných téměř devadesát let. Přemýšlím, zda dnešní omítky budou také tak kvalitní jako ty prvorepublikové. Kubaškovi využívali horní dvě poschodí jako byty a v přízemí provozovali obchod "Barvy - laky". Ve dvoře za domem měli sklad, ve kterém si barvy sami připravovali. Starousedlíci si jistě pamatují, že prodejna zde přežila i znárodnění a jako státní podnik "Drogerie-barvy-laky" fungovala až do devadesátých let minulého století. V současné době je dům v částečném vlastnictví rodiny Kubaškovy, jen místo původního obchodu zde naleznete sázkovou kancelář "U Havrana".

+ foto: Na Mírovém náměstí v Lounech celou řadu let stojí Baťova prodejna obuvi.

+ foto: Dům čp. 1406 v Táboritské ulici (Kubaška) v roce 2018. 2x foto: J. Hieková


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video