Po památkách lounského architekta Františka Hiekeho 7. díl

Redakce 2019-02-20 11:31:00

Připomeňte si osobnost jednoho z nejvýznamnějších lounských stavitelů architekta Františka Hiekeho, od jehož narození uplynulo 120 let. Mezi jeho největší díla patří lounská nemocnice, vodárenská věž, kostel Církve československé husitské i řada rodinných domů. Postupně vám budeme jednotlivá díla představovat.  

Krakešův dům nábytku

Je to výstavný dům, nově opravený, který je vidět, pokud přijíždíte do Loun přes most od Dobroměřic. Za ním se vypínají věže kostela sv. Mikuláše. Krásný pohled ve dne a hlavně v noci při osvětlení! Vchod do domu je ze Sladovnické ulice, přijít sem můžete i uličkou od muzea.

Architekt F. Hieke jej stavěl v roce 1933 pro rodinu Krakešovu. Před jeho výstavbou musely být zbourány tři domy, které na jeho místě původně stály. Pan Jaroslav Krakeš zde měl svou truhlářskou dílnu, ve které vyráběl nábytek. Ten pak prodá-val v obchodě, který se nacházel o patro výše. Krakešovi v tomto domě též bydleli. Po roce 1948 jim byl majetek znárodněn. Na rozdíl od rodiny Krakešovy a truhlárny, prodejna nábytku zde přežila celou dobu socialismu. V prostorách bývalé truhlářské dílny tehdy fungoval státní podnik DRUTEP, kde se vyráběly hřebeny a koupelové soli. Po roce 1989 se dům dostal zpět do rukou potomků rodiny Krakešovy.

I v současnosti zde můžete najít prodejnu nábytku, tentokrát pod názvem PRONA, dále soukromou zubní ordinaci, manželskou poradnu, ordinaci klinické psychologie, advokátní kancelář a byt spolumajitelky domu.

Sušárna chmele

Žatecko, Rakovnicko a Lounsko patřilo vždy k nejvýznamnějším chmelařským oblastem v naší zemi. K sušení a zpracování chmele byly budovány samostatné stavby - sušárny, které si větší pěstitelé chmele nechávali stavět. Jedním z nich byl za První republiky i pan Kellner. Tomu Hiekova firma v Lounech na Postoloprtské ulici (nyní u Luny) takovou sušárnu postavila. Chmel ke zpracování sem přiváželi pěstitelé z Loun i širokého okolí. Chmelárna byla vybavena pecí, sušícími síty, výtahem pro dopravu chmele mezi podlažími, vozíky pro převážení chmele na jednotlivých patrech a dalšími pomůckami, kterých bylo pro sušení a zpracování chmele zapotřebí. Sušárna byla funkční i v době totality. Poté, co přestala sloužit svému účelu, dlouhá léta chátrala.

Už se zdálo, že je odsouzena k zániku. Nakonec ale získala nového majitele, který ji zcela přestavěl. Nyní je z ní moderní budova, ve které se nacházejí kancelářské a skladové prostory, související se zubařskými potřebami.

+ foto: Krakeš. Pohled z mostu na Krakešův dům a věže chrámu sv. Mikuláše.

+ foto: Sušárna chmele. V této nové budově by jistě nikdo z nás starou sušárnu chmele nehledal. A přesto je uvnitř ukryta. 2 x foto: Jindra Hieková


Napsal(a): Redakce

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video