Návštěvníci zámku se mají na co těšit! Nadcházející sezóna nabídne nejen nově opravené interiéry

Hedvika Mašková 2019-02-21 16:00:00

Celkem dva roky probíhala rekonstrukce interiérů nedalekého rokokového zámku ve Stekníku. Nově opravené prostory společně s novou prohlídkovou trasou, které byly financovány Ministerstvem kultury České republiky v rámci státního programu pro obnovu památek za šestnáct a půl milionu korun, si budou moci v celé kráse prohlédnout návštěvníci v letošní nadcházející turistické sezóně.

,,Restaurátoři dokončili práce v prostoru, kde vznikne zmiňovaná nová prohlídková trasa. Ta prezentuje objekt za posledních majitelů, rodiny švýcarského konzula Gérolda Déteindre. Trasu tvoří sala terrena, chodba, jídelna, kuchyně, pánský pokoj a tzv. rohový pokoj, její součástí je také překrásně zrestaurovaný hlavní sál, s odkrytou původní pozdně barokní výmalbou z 2. poloviny 18. století, která zobrazuje antický chrám, jehož stěny zdobí alegorie čtyř živlů, ohně, vody, vzduchu a země. V hlavním sále v prvním patře odkryli pozdně barokní výmalbu, která zobrazuje antický sál. Na stěnách jsou čtyři postavy přestavující přírodní živly – oheň, voda, vzduch a země. Velkým překvapením byla tehdy objevná signatura Kryštofa Seckela, který byl dvorním malířem rodu Kolowratů. Byl to opravdový mistr perspektivy, kterou uplatnil velkoryse na těchto malbách. K jeho nejznámějším dílům patří architektonické veduty pro Španělský sál Pražského hradu,“ sdělila nám kastelánka zámku Stekník Jana Zajíčková.

Návštěvníci zámku si mohli v minulé turistické sezóně užít během prohlídky zámku výstavu věnovanou pamětníkům chmelových brigád v 50. a 60. letech s názvem ,,Jak se češe do věrtele“. V červnu letošního roku se k ní připojí nová putovní výstava s názvem ,,Nejlepší chmel rodí česká zem“. ,,Výstava navazuje na probíhající projekt Národní kulturní identity (NAKI). Základním tématem výstavy je téma chmele a jeho sušení: procesy, technologie a stavby určené k sušení chmele. Na Žatecku dodnes stojí těchto staveb – sušáren stovky. Žádné jiné zemědělské odvětví nezanechalo tolik staveb, navíc koncentrovaných na relativně malém území. Jen málo těchto historických staveb slouží původnímu účelu a většina z nich postupně chátrá. Výstava se právě zabývá těmito typickými stavbami a zaměřuje se na nejvýznamnější chmelařské obce Stekník, Staňkovice, Radíčeves a Trnovany,“ vysvětluje dále zdejší kastelánka.

S opravami na zámku Stekník se ale ještě neskončilo. Již letos by měla proběhnout projektová příprava na obnovu pláště zámku. Vy, co jste zámek v poslední době navštívili, jste si určitě všimli havarijního stavu fasády. Ta byla naposledy opravovaná před více než čtyřiceti lety. Jde o věc, které si návštěvník všimne ihned na první pohled, a to nedělá objektu dobré renomé. ,, Fasádu zdobí bohatá rokoková štuková výzdoba s motivem girland z růží, ta je na mnoha místech v havarijním stavu. Oprava fasády bude zahrnovat také záchranu této výzdoby. Samotná realizace fasády je závislá na získání finančních prostředků, v plánu je rok 2020 až 2022,“ řekla Jana Zajíčková.

Do budoucna se revitalizace nevyhnou ani zámecký zahrada a nádvoří. Zahrada na zámku Stekník patří k jedněm z nejcennějších zachovaných pozdně barokních italských terasovitých zahrad. Realizace oprav bude velmi náročná a již nyní se počítá s rozdělením do několika fází - opravy barokního odvodňovacího systému, včetně odvodnění nádvoří, zhotovení akumulačních nádrží pro zachytávání dešťových vod, opravy opěrných zdí a zídek, včetně centrálního zahradního schodiště a bočních schodišť, opravy výtopny skleníku, plotových ohradních stěn, včetně restaurátorské obnovy štukové výzdoby vstupních bran a celkové obnovy dekorativní plastické výzdoby zahrady, položení a instalace rozvodů vody, závlahového systému, elektroinstalace pro provozní a slavnostní osvětlení zahrad i zámku, opravy kašny na nádvoří a v zahradě, sadbových úprav, instalace osvětlení a závlahového systému a další. ,,Nyní probíhají přípravy projektů, průzkumy a dokumentace, aby bylo možné sestavit konečný investiční záměr a zažádat o dotace na obnovu. S tím souvisí i termín realizace,“ vysvětluje kastelánka.

Opravy na zámeckých objektech však neberou nikdy konce. Do budoucna má Stekník v plánu také restaurování jižního křídla zámku, které zahrnuje odkrytí freskové výmalby i restaurování všech prvků, jako jsou okna, dveře, parketové podlahy a samozřejmě i původní mobiliář.

Foto: Kelly Keller

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video