Žalostný stav Lüdersdorfovy vily. Město hledá vhodné řešení pro využití

Hedvika Mašková 2019-02-22 15:00:00

Nedávno nám do redakce volala naše čtenářka a podivovala se nad žalostným stavem Lüdersdorfovy vily pod letním kinem. „Vilu si pamatuji ještě v lepších časech, kdy byla obydlená a nedělala městu ostudu jako teď. Škoda takové krásné stavby. Zajímalo by mě, kdy se dočkáme její rekonstrukce, “ řekla nám během našeho hovoru paní J. S. (celé jméno redakci známo).

Jelikož je nemovitá kulturní památka v majetku města, zeptali jsme se na její blízkou budoucnost vedoucí odboru rozvoje Kateřiny Mazánkové, která nám odpověděla: ,,V současné době řešíme na základě úkolu z rady města využití objektu Jitřenky a Lüdersdorfovy vily. Úkol spočívá v provedení analýz, co s předmětnými objekty a jaké finanční náklady by byly potřeba k jednotlivým záměrům. Také je nutné vše prodiskutovat s dotčenými orgány státní správy (hasiči, hygiena atd.). Správce nebytových prostor udržuje objekt tak, aby nebyl poškozován. Určitě město chce v co nejkratší době najít vhodné řešení pro vyžití.“

Dvoupodlažní vila, která se nachází vedle prodejny potravinového řetězce Lidl, sousedí společně s ním s areálem někdejší továrny na papírové krabice Moritze Lüdersdorfa, která byla kdysi největší svého druhu v celém Rakousku-Uhersku. Jak se rozrůstal podnik, rozrůstala se společně s ním i vila – sídlo majitele. ,,V přízemí bývaly čtyři pokoje včetně jídelny a pánského salonu a o patro výš se rozprostíraly čtyři ložnice a reprezentační salon. Roku 1886 dům expandoval do zadní části. Následující přístavba ještě připojila předsíň a čtyřbokou věž se záchodem. V interiérech se zachovaly mnohé historické prvky – dlažby, dveře, okna, dokonce keramický obklad na toaletě. Půvabnou památkou na secesní období je vybavení někdejšího pokoje továrníkova syna. Vestavěný rohový sekretáře zdobí kování a vitraj s charakteristickými rostlinnými motivy,“ píše v publikaci o staré a současné architektuře Ústeckého kraje, výjimečných a slavných vilách i o lidech, kteří je budovali a žili v nich, historik Martin Krsek.

Lüdersdorfova vila nese jasné prvky historismu. Základní formy domu vycházejí z neorenesance. Na fasádě dominují dekorační prvky převzaté z lidové architektury, jako hrázdění ozdobené dřevořezbami, desky s prořezávanými ornamenty na zábradlí a římsách. Na štítech s lomenicí pak výzdoba vrcholí.

Potomci továrníka Moritze Lüdersdorfa bydleli ve vile do konce druhé světové války. Poté stavba sloužila jako zázemí pro zaměstnance kartonážky, která v roce 2002 zastavila definitivně výrobu. Areál koupila developerská firma, která hodlala vilu zbourat, aby měla větší prostor pro stavbu supermarketu. Na poslední chvíli se naštěstí podařilo vilu zachovat jejím zařazením mezi státem chráněné památky.

Pokud i vás trápí něco v našem městě nebo máte tip na článek, napište nám na email fajkusova@ohremedia.cz nebo volejte na telefonní číslo 605 885 460.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video