Připravte se na zápisy do prvních tříd

Hedvika Mašková 2019-02-25 16:00:00

Rodiče se svými předškoláky, ať se připraví na prvotní seznámení se školou. Začátkem dubna, konkrétně 3. a 4. dubna, totiž proběhnou zápisy do prvních tříd základních škol v Žatci, a to v oba dny od 13 do 17 hodin. Zápis do školy je důležitým životním aktem v životě dítěte i jeho rodičů. Vyhlašují ho ředitelé jednotlivých škol ve spolupráci s městem. V tomto roce jsou povinné pro všechny děti narozené do 31. srpna 2013. K zápisu si rodiče či zákonní zástupci, jež dítě doprovází, rozhodně nesmí zapomenout občanský průkaz a rodný list dítěte.

V Žatci jsou děti rozděleny do čtyř školských obvodů – Základní škola Petra Bezruče, Základní škola Komenského alej, Základní škola nám. 28. října a Základní škola a Mateřská škola Jižní. Obvody se nevztahují na děti, které se zapisují do Základní školy a Mateřské školy Dvořákova. Rodiče dětí jsou povinni přihlásit do školy i dítě neschopné školní docházky pro vadu tělesnou, smyslovou nebo duševní.

K zápisu do prvního ročníku základní školy pro školní rok 2019/2020 musí i děti po odkladu školní docházky do první třídy školy, jejímž ředitelem byl odklad udělen. V tomto případě by si rodiče měli k opětovnému zápisu přinést rozhodnutí o loňském odkladu povinné školní docházky. U dětí, u kterých rodiče žádají o odklad nebo jsou mladší šesti let, je zapotřebí doporučení pedagogicko-psychologické poradny a odborného lékaře.

Pokud zákonný zástupce nepřihlásí dítě k zápisu k povinné školní docházce, dopouští se přestupku, za který mu hrozí pokuta až pět tisíc korun.  

A co všechno by vlastně mělo dítě umět, než půjde k zápisu na základní školu? ,,Předškolák by měl znát své jméno a příjmení, jména svých blízkých, měl by vědět, kolik je mu let a kde bydlí. Měl by bez potíží navázat kontakt s pedagogem, na požádání přednést krátkou báseň, či zazpívat píseň, vyprávět pohádku nebo příběh podle obrázků, odpovídat na otázky, seřadit obrázky tak, jak jdou za sebou podle děje. Pokud má předškolák vadu řeči, měl by již pravidelně navštěvovat logopeda. Předškolák by měl mít vyhraněnou lateralitu, držet správně psací náčiní, nápodobou překreslit tvary, písmena nebo tečky v určitém seskupení a nakreslit postavu se všemi částmi těla. V matematických dovednostech by si měl být jistý v počítání do pěti, měl by poznat některé číslice, porovnat počty prvků, prvky spočítat, pojmenovat základní geometrické útvary a poznat základní barvy. Důležitá je také sociální oblast a sebeobsluha. Předškolák by se měl umět obléci, zavázat si boty na kličku, uklidit si své místo a měl by být schopen odloučení od rodičů – matky,“ sdělila našim novinám učitelka a výchovný poradce prvního stupně Základní školy Komenského alej v Žatci Jitka Němcová.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video