Končí další sezona zpracování chmele ve CHMELAŘSTVÍ

2019-02-27 06:54:00

Na začátku března ukončí CHMELAŘSTVÍ, družstvo Žatec zpracování sklizně chmele roku 2018. Nízká produkce sklizně chmele v loňském roce v České republice se odrazila v kratší sezoně zpracování, která letos končí téměř o 2 měsíce dříve.

Největší část chmele byla zpracována do formy chmelových granulí, ale pokračuje i tradiční zpracování lisovaného chmele, a od sklizně 2017 také lisovaní do malého balení, tzv. chmelových puků. Předseda družstva Mgr. Zdeněk Rosa sdělil, že většina zpracovaného chmele je ihned po zpracování dodávána zákazníkům, kde vedle pivovarů z České republiky figurují tradičně pivovary v Japonsku, Číně, Rusku, Anglii, Belgii, USA, Itálii a dalších 70 zemích celého světa. Zásadní část zpracovaného chmele je prodávána přes dceřinou společnost družstva BOHEMIA HOP, a.s.

Vedle českého chmele provádí Chmelařství díky své vysoké kvalitě zpracování i pro zahraniční zákazníky a linkou prošel ze sklizně 2018 např. chmel německý, slovinský nebo slovenský. Veškeré zpracování musí splňovat přísná kritéria, která jsou často kontrolována audity mezinárodních pivovarských skupin jako Asahi, AB InBev, Heineken nebo Carlsberg. Družstvo má také certifikace dle standardů ISO a HACCP.

Pro udržení nejvyšší kvality v mezinárodním srovnání jsou kritické stálé investice do technologií. V minulých letech proběhly vysoké investice do jednotlivých částí zpracování granulovaného chmele od granulátoru po balící linku, proběhly modernizace linky lisování chmele včetně rozšíření linky o malá balení pro minipivovary a došlo k dalšímu rozšíření chlazených skladů chmele jak pro chmel, tak pro chmelové výrobky.

Pro hladký průběh zpracování chmele je velmi důležitá pečlivá práce laboratoří družstva, které hlídají jak vstupní surovinu od pěstitelů chmele tak průběh procesu zpracování chmele. Pro pivovary je důležitá homogenita partií a spolehlivost prováděných analýz. Laboratoře Chmelařství jsou proto součástí mezinárodní analytické skupiny pro chmel, která dvakrát ročně porovnává na anonymních vzorcích výsledky 30 laboratoří z celého světa a laboratoř Chmelařství v Žatci si v tomto srovnání udržuje vynikající standard u všech prováděných analytických metod pro chmel. Součástí kvalitativního řetězce je také stálá přítomnost pracovníků státu – Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského, kteří provádějí certifikaci chmele a chmelových výrobků.

Po sezoně zpracování chmele se závod věnuje údržbě technologie před další sezonou, přípravě obalů pro pěstitele pro sezonu 2019, přípravě chmelových drátků pro pěstitele na jarní drátkování a v neposlední řadě také přípravě Chmelařského muzea pro novou turistickou sezonu, která začne již v dubnu, dodává vedoucí závodu Milan Strnad.

Další závody CHMELAŘSTVÍ zahrnují podle informace provozně-ekonomického ředitele družstva Ing. Milana Maršíčka závod Mechanizace, který vyvíjí a vyrábí specializované technologie pro pěstitele chmele v čele s novými sklizňovými technologiemi, dále provoz výstavby chmelnic, oddělení nákupu chmele, a závod v Tršicích spolu s dceřinou společností MORAVA - HOP s. r. o.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video