Jeden svět ve znamení „bezpečné blízkosti”

Lucie Steklá 2019-02-26 17:20:00

Louny (lus) Jeden svět - festival dokumentárních filmů o lidských právech se vrací. Tématem Jednoho světa 2019 je Bezpečná blízkost. V Lounech se na něj můžete těšit začátkem dubna, od úterý 9. do soboty 13.


Festival nabídne opět několik, již tradičních, promítacích míst. V Lounech to jsou: loutkové divadlo, městská knihovna a oblastní muzeum. Za hranicemi města pak Rozhledna na Červeňáku a Zámek Nový Hrad v Jimlíně. Chybět nebudou školní projekce, které budou probíhat v loutkovém divadle, knihovně, Montessori klubu Louny i v budově Obchodní akademie a Středí odborné školy Louny. V nabídce jsou filmy určené pro děti od 8 do 13 let (Jeden svět dětem), které nabízí téma výchovy k myšlení v evropských a globálních souvislostech, multikulturní výchovu či výchovu demokratického občana. Pro školáky ve věku 14 až 20 let (Jeden svět pro studenty a studentky) jsou určeny zahraniční filmy s českými titulky. Po každé projekci následuje moderovaná beseda s hostem.

Identita, jistota, bezpečí. Jeden svět 2019 hledá, co nás spojuje. Kdo jsem a kam patřím? Odpovědi na tyto otázky jsou v době politických krizí, rozdělené společnosti a na prahu nevratné klimatické změny stále složitější. O to více potřebujeme najít vlastní identitu, která nám dává pocit jistoty a bezpečí. Jak chápat sama sebe, odlišit se od  ostatních a nevytvořit přitom ve společnosti hlubokou propast? Po tom bude pátrat letošní 21.  ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Kampaň festivalu připravilo stejně jako loni Studio MT (Matyáš Trnka ve spolupráci s Matějem Růžičkou). Barevné otazníky a vykřičníky, které zaplavují vizuál a rozpohybují festivalovou znělku, odkazují právě k tématice složitého vyjednávání osobní identity v nejistém a složitém společenském klimatu. „Někteří z nás jsou si více jistí svým místem, u některých z nás se tahle jistota v průběhu času mění – někdy jdeme za svým cílem, jindy si spíše klademe otázky a pochybujeme. A přitom se potkáváme s lidmi, se kterými máme zrovna v danou chvíli mnoho společného a máme potřebu se vůči jiným lidem naopak vymezit – proto spolu otazníky a vykřičníky v naší letošní kampani svádí souboj, z jiného úhlu pohledu se však ukazuje, že bez ohledu na rozdílnost názoru jsme všichni obyvateli stejného místa, stejného vesmíru, stejného (jednoho) světa,“ vysvětluje autor kampaně Matyáš Trnka.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video