Mladý fotbalista bojuje o život, pomoci můžete i vy

Soňa Šímová 2019-03-19 10:06:00

REGION (soš) — Fotbal je jeho život a za SK Ervěnice odehrál nespočet zápasů. Teď však svádí boj nejtěžší. Zatímco jeho spoluhráči tráví čas mezi školou, tréninky a zápasy, šestnáctiletý Vladimír Čimpera z Jirkova se svou maminkou Marcelou Kučerovou podniká cesty mezi domovem a nemocnicí.

Život mu změnila diagnóza „akutní lymfoblastická leukémie“. Stejnou či podobnou si v České republice vyslechne kolem 1 200 lidí ročně. Pro některé z nich je poslední šancí kostní dřeň od dárce. Těch je v českých registrech však stále málo — kolem 120 tisíc. Zařadit se do něj přitom stojí jen jednu ampulku krve. V případě shody je i samotný odběr kostní dřeně bezbolestný. 

Darovat můžete v transfúzních odběrových centrech nebo při druhém kole odběrů spojených s kulturní akcí ve Spořicích.

Víte, že se to stává. Ale vašemu dítěti?!

Vladimír v září nastoupil na Střední průmyslovou školu v Chomutově. Sotva se seznámil s novými spolužáky, zastihly ho zdravotní potíže. „V prosinci jsem na něm začala pozorovat, že je unavenější, navíc se mu po těle začaly objevovat modřiny, ale protože je Vláďa aktivní sportovec, připisovali jsme prvotní příznaky právě jeho životnímu stylu,“ vypráví Marcela Kučerová.

Okolo Vánoc ovšem Vladimír ztratil chuť k jídlu a zhubnul, v lednu se přidala zimnice a příznaky podobné chřipce. „Nikdy nemarodil, ani jako malé dítě. Koupili jsme tedy klasické volně dostupné léky na nachlazení. Jenže jednoho dne se mu spustila krev z nosu, kterou jsme nedokázali 45 minut zastavit. To už jsme s lékařem neváhali,“ říká Marcela Kučerová. K pediatrovi Vladimíra doprovodila jeho babička. Když mu vyšly špatné jaterní testy, poslal ho na další vyšetření do ústecké nemocnice. „Tam nám lékař řekl, že to vypadá na leukémii, ale pořád jsme měli naději, že to bude něco jiného. Zkrátka víte, že se to stává, ale nepřipouštíte si, že to může potkat zrovna vás, zrovna vaše dítě. Diagnózu akutní lymfoblastická leukémie jsme si vyslechli 11. ledna. Já jsem plakala, ale syn to přijal celkem sportovně,“ popisuje Marcela Kučerová nejhorší chvíle v životě.

Mezi domovem a nemocnicí Od 15. ledna se rodině obrátil život vzhůru nohama. „První měsíc absolvoval Vladimír šest chemoterapií. Tři týdny jsme strávili v nemocnici. Teď máme naplánovanou další část léčby na následujících 33 dní. Vždy čtyři dny bude dojíždět do Prahy na injekci, tři dny pauza a pak znovu. Zároveň jezdíme každé dva dny na kontroly. Kdyby se cokoliv změnilo, upraví nám léčbu. Naštěstí všechno zatím snáší dobře, jen je hodně bledý a pohublý. Jedinou komplikací jsou zatím zvýšené tuky v krvi, na což bere další léky. U téhle nemoci ale nikdy nevíte. Jeho stav se může změnit během hodiny,“ říká Marcela Kučerová. Kromě náročného cestování za léčbou musela rodina uzpůsobit také bydlení. Vladimírův pokoj musí být co nejvíce sterilní a domácí mazlíček maltézáček tam nesmí vůbec, celý byt se musí často dezinfikovat, byla potřeba také speciální prostěradla a další věci.

Mladý fotbalista si také musel zvyknout na život s rouškou.

Psychika je důležitá Ani v těžké životní situaci rodina neztrácí pozitivní myšlení. Po prvotním šoku všichni takříkajíc zatnuli zuby a pustili se do boje. „Musela jsem se trochu vyvztekat, ale nepřestávám věřit, že to dobře dopadne. I některé závažnější věci bereme s humorem. Vláďa se totiž často cítí mnohem lépe, než pak ukážou výsledky. Když jsme na začátku léčby byli na 10 dní v nemocnici s játry, připadali jsme si v čekárně hematologie jako simulanti,“ usmívá se Marcela Kučerová. „I Vláďa vypadá, že to stále bere sportovně. Nejhorší pro něj bylo, že přišel o fotbal. A pak si představte 16letého kluka, který je celý den doma s mámou.“

Co rodině pomůže

Vladimírova rodina a přátelé se v těžké situaci semkli. Pomohli finančně s nákupem potřebných věcí. Rovněž napsali nadaci Dobrý anděl. „Finance zatím neřešíme, ale Vláďova prognóza je taková, že bude potřebovat kostní dřeň. Jako rodiče jsme byli s přítelem na testování první, momentálně čekáme na výsledky. Už teď ovšem vím, že kvůli Crohnově chorobě nejsem vhodný dárce. Syn má ještě dvě sestry, ty momentálně čekají na vyzvání k odběrům. Pokud se nenajde shoda, budeme muset hledat v registrech. Každopádně i my počítáme, že můžeme pomoci darováním třeba jinému dítěti. Ráda bych proto požádala nejen za nás, ale i za ostatní, aby se také zaregistrovali. Může to potkat každého a nikdy nevíte, zda nebude potřebovat pomoc také někdo z vašich blízkých,“ uzavřela Marcela Kučerová.

Nechat si odebrat nevelkou ampulku krve a zapsat se do pražského registru IKEM, kde přijímají dárce do 40 let, můžete například v Transfúzním odběrovém centru Nemocnice s poliklinikou Kadaň vždy v úterý, středu a čtvrtek od 7 do 9 hodin vždy po předchozí domluvě; telefon: 474 944 387. Další náběrová centra najdete na http://www. darujzivot. cz/ Do Českého národního registru dárců dřeně, který sídlí v Plzni, se můžete zapsat do věku 35 let. Nejbližší náběrové středisko pro něj je v Nemocnici Most — Transfuzní oddělení v ulici J. E. Purkyně, telefony 478 032 560 nebo 478 032 598, e–maily gabriela.scheithauerova@kzcr. eu nebo nada.holcova@kzcr. eu. Další náběrová centra najdete na stránkách www.kostnidren.cz.


ZÁJEMCI MOHOU TÉŽ PŘIJÍT NA KVĚTNOVOU AKCI ŽIVOT NEJEN PRO MATĚJE VE SPOŘICÍCH.

Pamatujete si na dnes již téměř 15letého fotbalistu Matěje z východočeského Miletína, kterého potkal podobný osud jako Vladimíra? Jeho otec Jan Kučera se odmítl smířit s tím, že pro jeho vážně nemocného syna neexistuje v registrech vhodný dárce kostní dřeně. Jeho akce v celé republice daly zákeřné leukémii nejen tvář, ale přinesly také nové dárce. Matějův příběh zaujal i Stanislava Duchka ze Spořic, který loni v dubnu ve své domovské obci „pro cizího kluka” z východu Čech uspořádal krevní náběrovou akci pro potenciální dárce dřeně. A tím to neskončilo. Letos přichystal přednášky pro studenty a hudební festival, kde se kdokoli může zapsat do registru dárců. Organizátor nám odpověděl na několik otázek:

Jak se nyní daří Matějovi?

Matěj má vzácnou chronickou myeloidní leukémii. Momentálně je ve stabilizovaném stavu; dostal nové léky, po kterých mu není špatně. Chodí do školy, občas s klukama ven a pořád čeká na dárce. Už se našli čtyři, kteří měli podobnou krev, ale při dalším rozboru neprošli do užšího výběru. Zatím je to v rámci možností dobré, ale každá nemoc, kterou chytne, ho může zásadně ovlivnit.

Kolik nových dárců přinesly akce ve Spořicích a Miletíně? Byly úspěšné?

Do registru se zapsalo 1 040 nových dárců. Z nich se našlo deset, kteří se s někým shodovali. Jeden už transplantaci podstoupil a pomohl ročnímu dítěti v Americe; dalšímu bude odběr kostní dřeně proveden v těchto dnech; o těch zbylých osmi zatím nemám informace. Kromě našich akcí si jednu samostatnou pořádal i Pelhřimov. Tam se odebralo dalších dvě stě dárců a Honza — táta Matěje tu získal certifikát o zápisu do České knihy rekordů.

Kdy a jak bude probíhat letošní náběrová akce?

Odběry se uskuteční 4. května ve Spořicích od 12 do 18 hodin v penzionu pro seniory. Ve 14 hodin se pak otevřou brány hudebního festivalu. Nebudou samozřejmě chybět stánky s občerstvením, zkrátka vše, co k festivalu patří. Zahrají zde nejlepší český AC/DC revival, Jaroslav Břeský, což je nejlepší evropský revival Freddieho Mercuryho, jemuž fandí i zbývající členové kapely Queen, dále pak Adéla Radimcová, Tereza Mašková, Pekař a na závěr Kabát Band. Vstupné bude dobrovolné, ale v minimálně stokorunové hodnotě. Ti, kteří se přijdou zapsat do registru a odevzdají nám na akci zkumavku krve, budou mít vstup zdarma. Ovšem neradi bychom, aby to byla jediná motivace. Každý by si měl uvědomit, že zapsáním do registru dá naději třeba někomu, jako je Matěj nebo Vláďa (píšeme o něm jinde) a když takovému člověku pak zazvoní telefon, měl by být připravený opravdu darovat. Já takto čekám na telefonát už rok, ale zatím mou kostní dřeň nikdo nepotřeboval. Výtěžek rovněž pomůže. Nakoupíme tablety (míněny elektronické přístroje, pozn. red.), které si budou moci půjčit děti, které v Motole leží i několik měsíců po léčbě. Aby si mohly pustit pohádku nebo se jinak zabavit. Další prostředky bychom rádi věnovali Českému registru dárců krvetvorných buněk. Aktuální informace k akci najdou zájemci jako událost s názvem Život nejen pro Matěje na facebooku. Zatím je přihlášených kolem 240 lidí. Z toho ovšem jen dvacet těch, kteří potvrdili, že se chtějí do registru zapsat. Aby IKEM přijel do Spořic odebírat, potřebuji ještě dalších třicet.

Co musí dárce splňovat a kam se může ozvat?

V den zapsání mu musí být maximálně 41 let. A samozřejmě jeho zdravotní stav musí být výborný. Bez alergií, astmatu, lupénky, zánětu žil, jakýchkoliv léků atd. Opravdu je to důležité, zatajením nějaké nemoci zbytečně připravíte o čas jak lékaře, tak pacienta, protože při následném vyšetření krve se na to přijde. Dále musí mít platné zdravotní pojištění v ČR. Rovněž sháníme dárce z Vietnamské komunity, těch je stále málo. Zájemci mě mohou kontaktovat na e–mailu s. duchek@centrum. cz a nebo telefonu 736 454 552. Spoustu informací se dozví také na webu www.darujzivot.cz.


Vše o akci ve Spořicích najdete zde!

Ve fotogalerii koukněte na loňskou odběrovou akci ve Spořicích.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video