Oblastní muzeum představí křížovou cestu

Milena Bílková 2019-02-28 09:15:19

CHOMUTOV (r) — Oblastní muzeum v Chomutově připravilo pro velikonoční období výstavu věnovanou tématu křížové cesty. Ve velkém sále na radnici budou vystaveny dva cykly rozměrných barokních obrazů, které na tradičních zastaveních zachycují Kristovy pašije. Na vernisáž výstavy může přijít každý ve čtvrtek 28. října od 17 hodin. Provázet ji bude hudební doprovod smíšeného pěveckého sboru Aurum.

Právě období Velikonoc je pro křesťany časem rozjímání o utrpení a vzkříšení Ježíše Krista. V 18. století bylo pravidlem, že obrazy křížové cesty tvořily součást výzdoby kostelů a pojila se s nimi velikonoční pobožnost. Zastavení, symbolicky napodobující poutní místa v Jeruzalémě, vznikala také v krajině, hlavně na vyvýšených místech. Oba vystavené cykly obrazů byly namalovány pro františkánský klášter v Kadani. Starší z nich pochází z poloviny 18. století. Dochoval se v kompletním počtu čtrnácti obrazů a je součástí sbírky chomutovského muzea.

Písemné prameny nás spravují o tom, že v roce 1769 byl tento cyklus v kostele nahrazen novým, s většími obrazy, kterých se dodnes dochovalo dvanáct. Tyto obrazy jsou majetkem Biskupství litoměřického, které je na výstavu laskavě zapůjčilo. Malby z obou cyklů byly v nedávné době zrestaurovány, návštěvníci proto mohou působivé výjevy obdivovat v podobě, v jaké zdobily stěny františkánského řádového kostela v období pozdního baroka.

Výstava je pro kurátory sbírek vzácnou příležitostí, jak mohou veřejnosti představit ještě další církevní památky z 18. století, které nebyly dlouho vystaveny. K vidění budou liturgické nádoby a staré knihy, vzácné liturgické oděvy i drobné grafické tisky. Z depozitáře na výstavu zamíří i několik cenných obrazů a soch s motivy Kristových pašijí.

Výstava veřejnosti přiblíží křesťanský duchovní obsah Velikonoc a představí umělecká díla a řemeslné práce pozdního baroka a rokoka z františkánského kláštera v Kadani a ze sbírek chomutovského muzea. Výstava potrvá do 27. dubna.

V určené dny rovněž proběhne doprovodný program:

V průběhu výstavy proběhnou komentované prohlídky: ve čtvrtek 21. března od 17 hodin a v sobotu 27. dubna od 10 a od 14 hodin (ukončení výstavy, Den památek a sídel).

Ve čtvrtek 11. dubna od 17 hodin se koná přednáška Mileny Bílkové Nástěnné malby ve františkánském klášteře v Kadani — v hlavní budově muzea v ulici Palackého.

 

Napsal(a): Milena Bílková

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video