Maso se salmonelou se dostalo do šestnácti provozů, školní jídelny v Lounech mezi nimi nebyly

Lucie Steklá 2019-03-01 14:33:00

Polské kuřecí maso ze šarže s bakterií salmonely, které veterináři ve čtvrtek objevili ve skladu lounské firmy Gastroplus, se dostalo asi do šestnácti provozoven, převážně do jídelen. Lounská radnice svým příspěvkovým organizacím (mateřským a základním školám a domovu pro seniory) doporučila, aby postupovaly velmi obezřetně při objednávkách potravin, především kuřecího a hovězího masa. "Doporučení se vztahuje i na jiné potraviny pocházející z Polska," uvedla radnice.

Firma Gastroplus nyní ve spolupráci s veterináři situaci monitoruje a maso od zákazníků stahuje zpět, řekl Petr Novotný, majitel firmy Gastroplus Louny, v jejímž velkoobchodním skladu veterináři salmonelu objevili.

„Jednalo se asi o šestnáct organizací, kam se zaslala zmíněná dodávka. Jsou to vesměs jídelny, které maso tepelně zpracovávají, a tudíž se riziko zdravotních problémů velice eliminuje. Tím však nechci celou věc v žádném případě bagatelizovat a musíme všemi silami zabránit, aby k těmto excesům nedocházelo a nebylo ohroženo zdraví našich občanů,“ uvedl pro Českou televizi Petr Novotný.  Upřesnil, že rozbor na salmonelu byl proveden z mražených kuřecích stehen kalibru 22 gramů o celkové váze 190 kilogramů. „Jelikož byla ten den zpracovávaná drůbež i s jinou šarží, bylo vydáno opatření o zastavení i jiných šarží o celkové váze 1200 kilogramů, kde by mohlo být riziko kontaminace,“ uvedl. 

Ve školních jídelnách v Lounech se maso "do jídelníčku" nedostalo. Kontrolu provedly všechny jídelny, například na ZŠ Školní či na ZŠ O. Jaroše. Základní škola Přemyslovců od zmíněného dodavatele maso neodebírá, stejně jako ZŠ J. A. Komenského. Bohužel v okrese Louny se kontaminované maso dostalo do tří provozoven - jídelny Střední odborné školy v Podbořanech a dvou "vývařoven" - jedné v Dobroměřicích a jedné v Peruci. 


Seznam míst, kam zamířilo maso z kontaminované šarže: 

Gymnázium a Střední odborná škola Podbořany 

Krajská zdravotní, a.s. Ryjice

Střední odborná škola energetická, Chomutov 

Krajská zdravotní, a.s. Most 

Alexander Kiss, Dobroměřice 

Základní škola a mateřská škola, Chřibská 

Základní škola a mateřská škola, Senomaty 

Základní škola Obrnice, okres Most

Základní škola Ústí nad Labem 

Maloobchodní prodej Gastrodrive s.r.o. Liberec 

Modrý klíč, o.p.s. Praha

Gastrodrive s.r.o. Liberec 

Domov důchodců Milešov

Sdružení Chvaly, z.s. Praha 

Silike C.S s.r.o., Děčín 

Eva Kořínková, Mukařov 

Stravování Kučera s.r.o., Peruc

Gastronomické centrum Pohoda, Litoměřice

 

Celá dodávka kuřecích stehen byla podle něj zablokována, celkem šlo o 4800 kilogramů. Jsou prováděny další rozbory ostatních šarží, aby se k zákazníkům nic závadného nedostalo. Problematická dodávka je uskladněna odděleně. „Ostatní kuřecí sortiment i ostatní kuřecí stehna od jiných dodavatelů jsou nezávadná a prošla laboratorními testy,“ doplnil Novotný. Už ve čtvrtek Novotný řekl, že s dodavatelem spolupracuje dlouhodobě a potíže se vyskytly poprvé, ve spolupráci tak zřejmě bude pokračovat.  

Kontaminovaného masa může být více, stejná šarže šla i do Královéhradeckého, Zlínského a Olomouckého kraje. Zboží vyrobila polská firma Inter-Natural 2000.


Maso se salmonelou z Polska objevili veterináři v Lounech

Státní veterinární správa objevila další zásilku kontaminovaného masa. Tentokrát se jednalo o kuřecí maso, které našli ve skladu potravin v Lounech. Kontaminovaná zásilka byla objevena v době, kdy Česká republika oznámila, že nepřestane z kontrolami zásilek z Polska. K tomu vyzvala Česko Evropská komise, s tím, že má ukonči mimořádné kontroly polského hovězího zahájené kvůli nálezu salmonely v jedné zásilce masa. Česko ale podle Státní veterinární správy (SVS) požadavek odmítne. 

Státní veterinární správa (SVS) zachytila zásilku dvanácti set kilogramů kuřecích mražených stehen z Polska, u které byla vyšetřením potvrzena přítomnost salmonel (konkrétně Salmonella enteritidis). "Zásilku objevili veterinární inspektoři v provozu velkoobchodního skladu Petr Novotný – Gastroplus v Lounech. V současné době probíhá intenzivní šetření SVS dalšího pohybu kontaminovaného drůbežího masa," uvedla veterinární správa.

Uvedených 1 200 kg kuřecího masa bylo součástí zásilky stejné komodity téhož původu o celkové hmotnosti 4 800 kg. Veškeré nedistribuované mražené drůbeží maso, celkem 3 940 kg, bylo zajištěno a uskladněno odděleně a čeká se na laboratorní výsledky.  

Podle zjištění SVS provozovatel mezi 18. 2. a 26. 2. 2019 část zásilky již distribuoval. Odběratelé jsou převážně zařízení stravovacích služeb, veškeré maso bylo určeno k tepelnému opracování. Provozovatel ihned po oznámení pozitivního nálezu zahájil stahování distribuovaného kuřecího masa. V současné době pracovníci SVS provádějí kontrolu sledovatelnosti, tedy dohledání a ověřování pohybu kuřecího masa. Veterináři nyní zjišťují, kam maso dále šlo, část zásilky byla distribuovaná do stravovacích služeb. "Kontaminovaného masa může být více, stejná šarže šla i do Královéhradeckého, Zlínského a Olomouckého kraje. Lounská firma ve spolupráci s veterináři zastavila prodej celé dodávky," řekl ČTK její majitel. Firma podle něj není přímý dovozce ze zahraničí a dodavatel deklaroval, že testy provedené před distribucí jsou negativní. Původcem zboží je polská společnost Inter-Natural 2000.

"Uvedených 1200 kilogramů kuřecího masa bylo součástí zásilky stejné komodity téhož původu o celkové hmotnosti 4800 kilogramů. Veškeré nedistribuované mražené drůbeží maso, celkem 3940 kg, bylo zajištěno a uskladněno odděleně a čeká se na laboratorní výsledky," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček. V drůbežím mase bývá salmonela častěji než v hovězím.

Stejná šarže polských kuřecích prsou z Polska byla také doručena do dalších míst určení ve Zlínském, Královéhradeckém a Olomouckém kraji. 

Jakmile bude mít SVS další informace k dispozici, bude je zveřejňovat. 

Identifikace zásilky: Kuřecí stehna mražená, kalibrovaná po 220 g, baleno v 10 kg kartonech, původ INTER-NATURAL 2000 Sp. Z o.o., Pewel Mala, ul. Žywiecka 143, 34-331 Swinna, PL 24174302 WE, DV-zamražení 13.02.2019, DMT 12.02.2020, výrobní šarže 318 a 325.

Evropská komise v dopise zaslaném v pondělí českému ministrovi zemědělství Miroslavu Tomanovi požádala o ukončení českých opatření ke konci tohoto týdne. Komise došla k závěru, že zavedené kroky se "zdají být nepřiměřené incidentu", řekla dnes ČTK její mluvčí Anca Paduraduová. Podle ústředního ředitele SVS Zbyňka Semeráda Česko výzvu odmítne. "Pokud Polsko přijme vhodná legislativní opatření, která zabrání pochybení, jako je nelegální porážka nebo kontaminované maso, jsme připraveni mimořádné kontroly zrušit," řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Podle něj Poláci avizovali, že do konce března přijmou kroky, kterými by se veterinární dozor měl zlepšit. 

Dopis komise do Prahy končí upozorněním, že pokud nebudou česká opatření zrušena, předloží komise věc do deseti dnů členským státům na jednání Stálého výboru pro potraviny EU. Ten by následně mohl v hlasování rozhodnout o tom, že Česko musí přijaté kroky zrušit. Podle Semeráda bude až na hlasování členských států, zda česká opatření skončí, zatím výzva komise není právně závazná. Pokud by se veterináři rozhodli opatření nerušit, nejspíš by ze strany Evropy přišly sankce.

Mimořádná veterinární opatření, podle kterých se musí hovězí z Polska před uvedením na český trh na salmonelu testovat v akreditovaných laboratořích, platí od minulého čtvrtka. Vyvolal je nález salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska. Kde závadné maso skončilo, veterináři zjistili do pátku. V pondělí se ale ukázalo, že do Česka bylo ze stejné šarže masa dovezeno dalších 1164 kilogramů hovězího. Toto maso veterináři postupně našli do dneška. Část z něj už byla snědena, tepelná úprava ale bakterie salmonely zničí.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video