Klášterecký zámecký park je bohatší o ptačí budky

2019-03-11 08:25:00

KLÁŠTEREC NAD OHŘÍ (r) — Nové hnízdní budky pro ptáky, které městu Klášterec nad Ohří poskytly Severočeské doly ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze a společností Revitrans, se v minulých dnech objevily v tamním zámeckém parku. Jedná se o budky používané obvykle na mladých lesnických rekultivacích Severočeských dolů, kde je nedostatek starých stromů s přirozenými dutinami.

Do zámeckého parku v Klášterci nad Ohří byly budky věnovány symbolicky jako podpora hnízdění ptáků v této lokalitě, která je součástí Ptačí oblasti Doupovské hory. Severočeské doly ve spolupráci s Českou zemědělskou univerzitou v Praze v Ústeckém kraji rozmístily již více než 400 hnízdních budek, převážně na rekultivovaných plochách, ale deset z těchto budek lze nalézt právě v kláštereckém zámeckém parku, kde budou sloužit jako útočiště například pro sýkoru koňadru či modřinku nebo krutihlava obecného.

„Velké poděkování pak patří pánům Františku a Martinu Kroupovým, kteří celou akci vymysleli, zprostředkovali a významně se podíleli na její realizaci. Ke spolupráci byli ještě přizváni studenti místního gymnázia, kteří tak budou mít možnost seznámit se s obyvateli pestré ptačí říše přímo v jejich přirozeném prostředí,“ uvedla ve zprávě pro novináře radnice.

Ptačí budky vloni instalovali například i v Kadani; pro město jich několik desítek vyrobili žáci místních základních škol. Město v letošním roce k budkám pořídilo také profesionálně vyrobená krmítka pro zpěvné ptáky a pro veverky.

Popiska foto: Instalace hnízdních budek v kláštereckém zámeckém parku. Foto: Vlasta FIŠROVÁ

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video