Salmonelu obsahovala celá zásilka kuřecího masa

Lucie Steklá 2019-03-07 09:33:29

Veterináři našli salmonelu v dalším drůbežím mase z Polska. V lounském skladu Gastroplus ji obsahovala čtyřtunová zásilka. Ke spotřebitelům se maso podle mluvčího Státní veterinární správy Petra Vorlíčka nedostalo.

Netrvalo to ani týden, a veterinární správa našla další maso s obsahem salmonely. Státní veterinární správa (SVS) ve středu obdržela ze Státního veterinárního ústavu výsledky vyšetření vzorků polského mraženého drůbežího masa pozastaveného od minulého týdne ve skladu společnosti Petr Novotný – Gastroplus v Lounech. Vyšetření podle veterinářů prokázalo přítomnost salmonel i v této zbývající části zásilky. Celé množství bezmála čtyř tun masa bude podle vyjádření SVS neškodně zlikvidováno. Žádné maso z této části zásilky nebylo dále distribuováno a nemohlo se tak dostat ke spotřebitelům.

Vyšetření potvrdilo přítomnost tří různých sérotypů salmonel a to ve všech osmi šaržích, z nichž byly vzorky odebrány. V některých vzorcích se nacházelo hned více sérotypů salmonel najednou.

"Tato zjištění považujeme za závažná. Svědčí o přetrvávajících nedostatečných hygienických podmínkách zpracování," uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Šarže byly vyráběny v různých termínech. Tři z nich 8. prosince 2018, zbývající v období od 3. do 14. února 2019. 

Již minulý týden SVS informovala o zjištění salmonel v první části zásilky od téhož polského výrobce. Z té se podařilo do dnešního dne zachytit zhruba jednu tunu, většina z této části zásilky (celkem cca 4,5 tuny) byla již prodána a tepelně zpracována do pokrmů napříč Českou republikou. SVS nemá žádnou zprávu o tom, že by někde došlo k nakažení spotřebitelů salmonelózou. SVS ve spolupráci s hygieniky situaci dále bedlivě sleduje. 

Již minulý týden SVS informovala o zjištění salmonel v první části zásilky od téhož polského výrobce. Z té se podařilo do dnešního dne zachytit zhruba jednu tunu, většina z této části zásilky (celkem asi 4,5 tuny) byla již prodána a tepelně zpracována do pokrmů napříč Českem.

SVS nemá podle Vorlíčka žádnou zprávu o tom, že by někde došlo k nakažení spotřebitelů salmonelózou a ve spolupráci s hygieniky situaci i nadále bedlivě sleduje. 

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video