Dobrovolnická akce Ukliďme Česko se blíží

Alla Želinská 2019-03-08 12:04:00

Na Podbořansku se do ní oficiálně zapojily jen MŠ v Podbořanech a Soběchleby u Blšan. V okrese Louny celkem 22 spolků, organizací či jednotlivců.


Necelý měsíc zbývá do hlavního úklidového dne dobrovolnické akce Ukliďme svět, ukliďme Česko, který proběhne 6. dubna. Na úklidové mapce je nahlášeno již přes 1400 akcí. Mapa Podbořanska je však zatím prázdná. Oficiálně se zapojily zatím jen mateřská škola Pastelka v Podbořanech (Bratří Čapků) a město Blšany resp. Soběchleby. Kampaň chce letos také upozornit na problematiku jednorázových plastů a pneumatik v přírodě.

Na sobotu 6. dubna od 9 hodin je ohlášená Martinou Matějíčkovou a Nikolou Kúdelovou úklidová akce MŠ Bří Čapků v Podbořanech. Také Soběchleby na Blšansku jdou do toho. V sobotu 6. 4. od 10 hodin se pustí do úklidu okolí tamního kostela a říčky. Do dobrovolnické akce Soběchleby přihlásila Tereza Skalická z tamního osadního výboru.

V okrese Louny je přihlášeno zatím celkem 22 úklidových akcí - např. v Lenešicích, Peruci, Černochově, Hřivčicích, Radonicích, Novém Sedle, Sedčicích a Žaboklikách, Pátku, Březně u Loun, Hradišti u Postoloprt, Ročově, Slavětíně, Kozlech, v Žatci a Měcholupech.

A co je potřeba pro zapojení se do celorepublikové akce?

Zajistěte si odvoz nasbíraného odpadu - Pokud se chystáte uklízet obecní (nebo alespoň veřejně přístupné) pozemky, neváhejte se s dotazem o spolupráci obrátit na obecní úřad (odbor životního prostředí, při menších obcích na starostku/starostu). Důležité je informovat o datu akce, místu úklidu/trase a odhadovaném charakteru odpadu (množství, velkoobjemový/drobný). Následně se domluvíte na odvozu naplněných pytlů nebo na přistavení kontejneru. Speciální případy tvoří soukromé pozemky a pozemky kolem silnic, dálnic a železnic - do konverzace zahrňte i majitele/správce pozemku.


Pokud nemáte vlastní zdroje nebo vám nezbyly z loňska, můžete si vyplnit požadavky na pracovní rukavice a pytle na www.uklidmecesko.cz. Tam můžete vyplnit požadavky na pracovní pomůcky pro úklidy. V administraci vašeho úklidu hledejte záložku Balíček s materiálem a pečlivě vyplňte požadované údaje. Pozor: podmínkou pro zpřístupnění formuláře jsou řádně vyplněné údaje o úklidu. Pokud u vašeho úklidu některé chybí (název, popis, likvidaci odpadu zajistí,..), doplňte je prosím. Formulář o materiálu se vám otevře následně. Požadavky lze vyplňovat do 22. 3. do 23:00. Balíčky by pak měly být doručeny kurýrem (DPD) nejpozději do 3.4. Pozn.: V případě, že bude větší poptávka než naše možnosti, počty materiálu v balíčku se mohou změnit.

Jak akci propagovat, jak nalákat dobrovolníky Možností je celá řada. Doporučíme začít oslovením místních komunit, škol, spolků, obce samotné. Na menších obcích to jsou často dobrovolní hasiči, sportovní spolky, rybáři a pod. Připravit si můžete zvací leták, který vyvěsíte na strategických místech, krátký článek do místního plátku nebo pozvání přes sociální sítě. Pozvěte i své sousedy, kamarády, známé, bude to příjemná akce a příležitost se stmelit. Pokud naplánujete i motivační zakončení (opékání buřtů, bábovka, soutěž pro děti, degustace piva na místní restaurační zahrádce..), jistě toto lákadlo do pozvánky zakomponujte.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video