Světec vydal po sto letech podklad

Jan Vnouček 2012-01-19 01:00:00

Starosta Lněníček s historickým rukopisem Nepomyšl – Koncem roku byla z Nepomyšle odvezena socha sv. Mikuláše. Světec strážící stejnojmenný kostel na návsi městyse se v restaurátorské dílně Josefa Šindeláře v Touškově dočká nového kabátu. Při sundavání sochy byla ale v podstavci nečekaně nalezena schránka, která skrývala nečekané překvapení. Z výklenku byla vyňata velmi zkorodovaná pozinková schránka. Krabička obsahovala výtisk vídeňských novin Das interessante Blatt z 8. srpna 1907, rakousko-uherské mince z let 1893 až 1903, německé velmi poškozené rukopisy se jmény lidí a čísly popisnými, patrně mecenáši předchozí opravy. Na druhé listině je pravděpodobně s text popisující sochu. A také tam byly malé barevné etikety s nápisem Essence Punch Surfine.

„Bohužel pod sochu zatékalo, takže vše je ve velmi špatnm stavu. Podle datování novin to ale vypadá, že socha byla sňata z podstavce poprvé po 106 letech. Materiály asi odvezu do lounského archivu, kde si je necháme přečíst. Po zrestaurování  potom dáme zpátky kopie a přidáme pod sochu i nějaké naše zprávy ze současnosti,“ plánuje nepomyšlský starosta Josef Lněníček. Času je na to dost, protože Svatý Mikuláš se i as podstavcem bude restaurovat až do léta. Celková oprava památky vyjde na 221 tisíc Kč, částkou 166 tisíc přispěl dotací Státní zamědělský intervenční fond. „Po opravě by měl vydržet dalších sto let,“ směje se Lněníček.

 

Napsal(a): Jan Vnouček

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video