Patnácté Lounské divadlení. Doporučení do Volyně dostaly tři soubory

Lucie Steklá 2019-03-11 17:42:41

Louny (mil) Popatnácté se na prknech Vrchlického divadla v Lounech sešly amatérské soubory v rámci Lounského divadlení 2019. Herci z Litoměřic, Prahy, Kadaně, Děčína i domácí lounští si to užili a ukázali, co je na scéně amatérského divadla nového, kam se ubírají, co chtějí sdělit. Během třídenní přehlídky se pětičlenné porotě, v níž zasedli Jaroslav Kodeš, Veronika Týcová, Zdeněk Janál, Miroslav Král a Vladimír Drápal, se představilo osm souborů se svými hrami, z nichž porotci zvolili ty, které si zasloužily doporučení na další divadelní přehlídky.

Hodiny a hodiny příprav, změn a napnutých nervů, to vše předchází Lounskému divadlení, postupové přehlídce amatérského divadla. Pak čtyři dny naprosto úžasné divadelní atmosféry, skvělých výkonů, energie přenášející se mezi hledištěm a jevištěm, setkávání se a nekonečného povídání, to je Lounské divadlení. „Vyčerpání, radostné dojetí a těšení se na další ročník – to následuje po posledních slovech z jeviště, po zveřejnění výsledků a posledním zamávání poslednímu autu s našimi kamarády. Ani ten patnáctý ročník nebyl jiný,“ uvedla Milena Syrovátková z lounského divadla.

Porota do programu celostátní přehlídky amatérského činoherního a hudebního divadla Divadelní Piknik Volyně 2019 doporučila, bez udání pořadí, DS Karel Čapek Děčín (hra Maja), DK Jirásek Česká Lípa (Tanga pro Ježíška) a Kefírovou sektu Louny (Nízkotučný život). Na národní přehlídku divadla pro děti Popelka 2019 Divadlo doporučení dostal soubor Navenek Kadaň (10 způsobů, jak přežít zombie apokalypsu), na celostátní přehlídku experimentálního divadla Šrámkův Písek Sex Culomets (Poslední cesta Zikmunda a Hanzelky do Afriky).

Cena diváka, kterou již tradičně předával generální sponzor Lounského divadlení Jiří Markup, zůstává v Lounech a odnesl si ji soubor Kefírová sekta se svým Nízkotučným životem. „Hlavní cena byla symbolicky předána fenoménu nazvanému Lounský divák. Na přehlídku přišlo neuvěřitelných více než jeden tisíc diváků, což je ujištění, že všechna ta práce měla smysl, že Lounské divadelní funguje, jak má, že se tu setkává a povídá a baví právě lounští. Děkujeme,“ dodala M. Syrovátková.

Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video