Vybydlený dům v Nových Ervěnicích chce město opravit a zgruntu přestavět

2019-03-14 07:47:00

JIRKOV (r) – Dva roky neužívaný vybydlený dům v ulici Osvobození ve čtvrti Nové Ervěnice město nezbourá ani neprodá. Jirkovská radnice ho chce nechat opravit a zřídit v něm služební byty pro profese, které ve městě citelně scházejí.

„Služební byty by mohly být benefitem, který do Jirkova přiláká například nové strážníky, hasiče, lékaře, zdravotní sestry, učitele sociální pracovníky nebo třeba i kuchaře, kterých je nedostatek,“ vysvětluje místostarostka Dana Jurštaková.

Čtyřpodlažní cihlový dům čp. 1062 zeje prázdnotou už přes dva roky. Poslední nájemce tu opustil byt v únoru 2017, poté se budova patřící městu odpojila od veškerých energií a zabezpečila proti vniku cizích osob.

Všech devět bytů 1+2 v tomto činžovním domě, postaveném v roce 1961, bylo v posledních letech určeno většinou pro problémové nájemníky. „Například pro dlužníky na nájmu, kteří měli soudem přiznané náhradní byty, ale i pro nepřizpůsobivé, jejichž chování působilo ostatním potíže,“ vyjmenovává Marcela Vohnoutová, pověřená ředitelka společnosti Městská majetková Jirkov.

Vzhledem ke složení obyvatel se v domě prováděly už jen nejnutnější opravy a revize. „Když tady lidem skončily nájemní smlouvy, už jsme jim je pro dluh neprodlužovali,“ podotýká Vohnoutová.

Už v době vyklizení vykazoval celý objekt vlivem stáří a nedostatečné údržby značné známky poškození. Od té doby se stav zakonzervovaného domu s největší pravděpodobností ještě zhoršil.

„Když byla v roce 2017 budova vyklizená, chystala se studie na její opravu.

Loni se počítalo s tím, že se připraví projekt, to se však nestalo. Proto bychom teď na jaře chtěli vyhlásit výběrové řízení na projektovou dokumentaci a nejpozději příští rok celý tento dům zrekonstruovat,“ upřesňuje místostarostka.

Letos v lednu přišly městu dvě žádosti o odkup této budovy. Zájemci uváděli, že by objekt a byty opravili a pronajímali je slušným lidem. Radní ale prodej kvůli zamýšlenému záměru přestavby objektu pro potřeby služebních bytů zamítli.

Vedení radnice má představu, že byty určené potřebným profesím nechá přestavět tak, aby odpovídaly dnešním standardům a ne šedesátým letům minulého století. „V domě by už nebylo devět bytů, ale jen sedm. Ze tří na každém patře bychom udělali vždy dva s prostornějšími kuchyněmi a koupelnami. Tři byty bychom ponechali jen v přízemí. Každý by měl navíc kvůli vytápění svůj plynový kotel,“ popisuje místostarostka a dodává, že město se rekonstrukci domu chystá zařadit do plánu investic na příští rok.

Podle vyjádření chomutovského advokáta Pavla Poláka, jehož radnice požádala o právní výklad, může o určení bytů v určitém domě rozhodnout městská rada. „Prohlášení o určení bytů jako služebních bude realizováno ve formě nájemních smluv,“ poznamenal Polák.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video