Plyšáci z piety za Marečka nezmizeli. Jsou uschováni, vyzvednout si je může chlapcova rodina

Lucie Steklá 2019-03-13 11:17:00

Louny (lus) Na konci minulého týdne se lidé začali dotazovat, „kam zmizely” všechny hračky a svíčky od morového sloupu na Mírovém náměstí, které tam veřejnost zanechala v neděli 24. února při uctění památky za zemřelého Marečka. Zaručené fámy o tom, že byly hračky vyhozeny, musíme vyvrátit.

Ani svíčky ani hračky k uctění památky malého Marečka nezmizely, byly přesunuty. O jejich odstranění rozhodl lounský místostarosta Vladimír A. Hons proto, že se pietní vzpomínka konala v neděli 24. února a následující středu už byly svíčky vyhořelé. „Úklid byl domluven s Technickou správou města na čtvrteční sedmou hodinu ranní a to i z toho důvodu, že na večer byly hlášeny dešťově přeháňky, což se následně v pátek ráno ostatně potvrdilo. Po domluvě pracovníci technických služeb uložili hračky na Pohřební službě a Marečkova matka byla informována o možnosti jejich převzetí,” řekl lounský místostarosta. Podle jeho slov byly návrhy na předání plyšáků například do dětských domovů nebo mateřských škol, byly bezpředmětné - z hygienických i lidských důvodů. Rozhodně tedy nešlo, kterak se šířilo, o nějaký necitlivý či dokonce bezohledný postoj vedení města k této tragédii. „Kdo si chtěl přesně takovéto informace zjistit, mohl kdykoli během týdne zavolat nebo osobně přijít na lounskou radnici, jako to i několik žen učinilo, a já jim vzniklou situaci vysvětlil,” dodal V. A. Hons.

Smrt malého tříletého Marečka zasáhla celé Louny. Lounští tuto tragédii dost silně prožívají. Nejinak tomu je i u duchovních. Proto se místní děkan P. Werner Horák rozhodl obětovat Mši svatou minulý pátek za malého Marečka.

Na sobotu 30. března se v Lounech chystá pochod, který má upozornit na týrání dětí. K akci se připojí také Praha, Ostrava, České Budějovice či Uherské Hradiště. „Chceme upozornit veřejnost, ať není lhostejná k okolí, a když se jim něco nezdá, ať se nebojí oslovit jakýkoliv úřad zaměřující se na týrání dětí,” uvádějí pořadatelé. Rozhovor s organizátorkami akce připravujeme do příštího čísla.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video