Úvod   /   Zprávy   /   Za Foglarem do Kadaně

Za Foglarem do Kadaně

2019-03-18 08:04:00

KADAŇ (r) — Přemýšleli jste, kam s dětmi o prázdninách v případě nepřízně počasí? Vezměte je do svých vzpomínek. V Galerii Josefa Lieslera je až do 31. března k vidění výstava Za Foglarem a skauty do Kadaně.

Mirek Dušín, Jindra Hojer, Jarka Metelka, Červenáček a Rychlonožka. S partou pěti kluků, kteří si říkali Rychlé šípy prožívalo mnoho dětí i dospělých mnoho dobrodružství. A zrovna tak i František Doktor z Kadaně, kterému se v průběhu života podařilo nasbírat stovky exponátů, které se k foglarovkám váží. Přípravě výstavy věnoval celé tři dny. František Doktor — Kim patří nejen k velkým obdivovatelům spisovatele Jaroslava Foglara a jeho díla, ale také k příznivcům a propagátorům skautského hnutí. Jaroslav Foglar — známý pod přezdívkou Jestřáb — svou celoživotní činností ve skautském hnutí a svými knihami ovlivnil několik generací mladých lidí a jeho odkaz je stále živý. Díky zanícení Františka Doktora na výstavě v Galerii Josefa Lieslera uvidíte různá vydání foglarovek, komiksový seriál Rychlé šípy, skautskou literaturu a dále různé skautské a foglarovské artefakty včetně kolekce hlavolamů ježek v kleci. „Nejvzácnější ježky v kleci takzvané Karviňáky mám ve všech barvách, ve kterých se v sedmdesátých letech vyráběli. Červeného, stříbrného a černého,“ usmívá se sběratel. „Ježka z klece umím vysvobodit za pár minut, ale záleží na materiálu. S plastovými je trochu potíž, že se na něj nedá moc zatlačit,“ dodal František Doktor. Galerii s výstavou můžete navštívit od úterý do neděle od 13 do 17 hodin.

Foto: Božena FRANZOVÁ

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video