Zvýšení rychlosti zatím v nedohlednu

2019-03-24 14:21:00

CHOMUTOV/ÚSTÍ NAD LABEM (r) — K jednání o zvýšení rychlosti na silnici I/13 se v závěru minulého týdne sešli náměstek hejtmana pro dopravu Jaroslav Komínek a ředitel chomutovské správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Martin Vidimský za účasti projektantů a dopravní policie. Na schůzce se řešily nejen otázky, jak rychlost na „třináctce“ zvýšit a jaká bezpečnostní opatření realizovat, ale také to, kolik to bude stát a zda to má vůbec smysl.

„Ústecký kraj má dlouhodobě zájem na zvýšení rychlosti na silnici I/13, která je v mnoha úsecích čtyřproudová a rychlejší jízdu by umožňovala. Upozorňuji, že nejde o to ulevit řidičům, kteří už dnes mnohdy předepsanou rychlost nedodržují. Na druhou stranu je prokázáno, že pokud jede řidič pocitově pomalu, zvyšuje se hrozba agrese a rizikového chování, což jde proti myšlence bezpečnosti,“ zahájil jednání náměstek Komínek.

Chomutovská správa Ředitelství silnic a dálnic zadala projektantům posouzení trasy od Teplic do Mostu a návrh opatření, jejichž realizace by umožnila zvýšení rychlosti. Výsledkem je vytipování konkrétních úseků, kde by bylo možné bez velkých investic rychlost upravit, ovšem je to jen asi polovina trasy, a to ještě v nesouvislých úsecích. „Díky vstřícnosti policie došlo k dohodě na instalaci bezpečnostních prvků na dvou a půlkilometrovém úseku. Tam bychom mohli ke zvýšení přistoupit poměrně brzy, pokud to legislativa dovolí,“ uvedl ředitel Martin Vidimský. Narážel na nutnost překvalifikovat komunikaci do kategorie Silnice pro motorová vozidla, kde je maximální povolená rychlost 110 kilometrů za hodinu, kterou je možné ve vybraných úsecích zvýšit až na 130 kilometrů za hodinu.

Jednání otevřelo otázku, zda má vůbec zvyšování smysl, pokud by bylo možné jen v krátkých úsecích, a ne v celé trase. Řešením by byla změna legislativy. Obě strany se dohodly na uspořádání technického dne, kde se posoudí, ve kterých úsecích by případná změna byla realizovatelná.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video