Na jirkovském náměstí bude moderní budova s byty, bankou a kavárnou

Soňa Šímová 2019-03-21 08:41:00

JIRKOV (soš) — Na středečním mimořádném zasedání zastupitelstva v Jirkově, představili architekti tři plány přestavby vyklizené budovy čp. 1561 na náměstí Dr. E. Beneše, kde sídlila komerční banka. Schválená verze rekonstrukce počítá s jejím návratem, dalšími prostory pro kavárnu a sedmi byty, které by mohly sloužit i jako sociální. Akce by měla stát přes 50 miliónů korun. Realizace může začít ještě letos.

Původní předpoklad nákladů byl 40 milionů korun bez DPH, ale projektanti navrhli rekonstrukci za 115 milionů s DPH. To bylo pro město neúnosné. Proto architekti projekt upravili a představili verze do 60 milionů. „Prošla varianta číslo tři, kterou jsme s kolegou Radovanem Kováříkem doporučovali. Domníváme se, že je nejefektivnější z pohledu rekonstrukce domu a zároveň sníží jeho energetickou náročnost,“ představil návrh architekt Marek Lehmann. V přízemí domu by měla zůstat Komerční banka, počítá se s kavárnou a zároveň zde ještě zbude 60 metrů čtverečních nebytových prostor. V prvním patře vznikne 7 bytů. Čtyři z nich budou o dispozici 1+kk a tři 3+kk. Ty by město mohlo nabídnout i jako sociální například pro seniory nebo maminky v nouzi.

Budova by navíc měla být pocitově menší. „Dům, který je vlastně jeden velký monoblok, jsme rozdělili do dvou pevných solidních hmot. Jedna je větší, druhá menší. Jsou zastřešeny sedlovými střechami vzájemně o 90 stupňů pootočenými a mezi tím je prosklený spojovací krček, který nám to pomůže efektivně a esteticky rozdělit,“ dodal architekt. Rekonstrukce počítá s náklady zhruba 53 miliónů korun bez DPH. Zastupitelé se rovněž dohodli, že by v budově měl být výtah. Ten navýší rozpočet zhruba o půl miliónu korun.

„Protože je to velká investiční akce, tak se bude připravovat veřejné výběrové řízení na zhotovitele. S přestavbou určitě začneme příští rok. Pokud by se ovšem našel dřívější termín, můžeme začít zhruba v druhé polovině letošního roku,“ upřesnila starostka Jirkova Darina Kováčová. 


1. foto: Rekonstrukce budovy na náměstí by mohla začít už letos.

2. foto: Architekt Marek Lehmann (u mikrofonu), představil zastupitelům i veřejnosti tři návrhy.

3. foto: Budova dostane moderní vzhled.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video