Turisté projdou krajem Lučanů i zeleného zlata

Lucie Steklá 2019-03-22 09:53:32

Černčice, Kounov (lus) Dva pochody v sobotu lákají turisty do přírody. Pro zájemce je připraven 45. Ročník pochodu 166 000 stop krajem Lučanů se startem v Černčicích, a také 15. ročník Jarního výšlapu startujícím v Kounově.

V Černčicích turisté startují od sedmé hodiny ranní. Na tradiční pochod přijíždějí desítky turistů z celé republiky. Výšlap krajem Lučanů začíná u sokolovny v Černčicích a cílem jsou trasy v délce 12, 20 a 35 kilometrů pro pěší, nebo cyklotrasy o délce 22 a 45 kilometrů. 

Cestou milovníci turistiky mohou obdivovat například kostel sv. Vavřince v Černčicích, původně románský ze 12. Století, který se ve století osmnáctém dočkal rozsáhlé barokní přestavby. Pod kostelem se rozkládá barokní statek, který patří z hospodářských areálů k nejlépe zachovalým. Vršovice, ležící na levém břehu Ohře, nabízejí ke zhlédnutí malou vodní elektrárna z roku 1909 (stále v provozu). Počedělice se pochlubí kostelem sv. Havla v gotickém slohu. Slavětín zdobí kostel sv. Jakuba Většího, Peruc tamní zámek a kostel sv. Petra a Pavla, navštívit můžete Boženinu studánku i Oldřichův dub. Cestou v Chrastíně můžete vystoupat na Stradonku, dřevěnou rozhlednu, v Pátku navštívit zámek či vodní mlýn, v Oboře kostel sv. Kateřiny. Tam se narodil a žil lounský archivář Bořivoj Lůžek (1921-1987) autor mnoha studií o historii Lounska. Zdejším rodákem byl také malíř Václav Sochor (1855-1935) Praha.

Start pochodu 166 000 stop krajem Lučanů je od 7 hodin v sokolovně v Černčicích, cíl je tamtéž do 17 hodin. Pořadatelem je KČT Louny. Kontakt: Chaloupek Tomáš, 739993356, kctlouny@seznam.cz

Druhou možností výletu do jarní přírody je patnáctý ročník Jarního výšlapu, aneb Krajem zeleného zlata, který startuje v nedalekém Kounově. Turisté se tam vydají na pěší trasy v délce 10, 15 a 25 kilometrů. Startuje se mezi 7 a 11 hodinou dopolední v Kounově (okres Rakovník) v restauraci U Tří lip, cíl je na tom samém místě do 17 hodin.

V cíli se bude prodávat turistická známka a nálepka ze speciální edice KČT. Na trasách bude možnost vidět tyto zajímavosti: kaple sv. Vojtěcha, Rovina, zříceninu hradu Pravda, obce Mutějovice, Krupá, Hředle, bývalý důl Perun, Filipov, Domoušice. Všechny nabízené trasy prochází kolem Kounovských řad (0,5 km).

Zájemci o jarní výšlap se mohou do místa startu dopravit vlakem z Loun, který odjíždí v 7.38 a 9.38 hodin ze stanice Louny hlavní nádraží. Z Rakovníka vlak do Kounova odjíždí v 7 a 9 hodin, turisté ze Žatce se mohou dopravit vlakem s odjezdem z hlavního nádraží v 8.43 hodin, z Lužné v 8.23 hodin do Milostína (odtud musí dojít pěšky zhruba 1,5 km pěšky na start). Pořadatelem je KČT Žatec.

Kontakt: Oldřich Pištělák, e-mail: 124olda@seznam.cz, tel: 723 122 928.

Více turistických akcí na nadcházející víkend v Ústeckém kraji najdete na vedu KČT.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video