Policie šetří čachry v chomutovském zooparku

Soňa Šímová 2019-03-22 16:02:00

CHOMUTOV (soš) — Když jsme na podzim loňského roku psali o podivných čachrech v účetnictví zooparku (odkaz na původní článek najdete dole), kvůli kterým nebyla schválena účetní závěrka za rok 2017, nebylo ještě jasné, jak se k problému vedení města a zooparku postaví. Nyní po provedeném auditu podala jeho dočasná ředitelka Věra Fryčová trestní oznámení na neznámého pachatele. Policie teď bude hledat viníka v řadách bývalého vedení zoo i mezi propuštěnými zaměstnanci ekonomického oddělení.

„Po zjištění nedostatků v oblasti hospodaření a účetnictví došlo k rozsáhlé reorganizaci ekonomického a personálního oddělení. Se zaměstnanci, kteří zodpovídali za porušení pravidel hospodaření příspěvkové organizace, byl rozvázán pracovní poměr a byla přijata opatření, která by obdobným chybným úkonům měla v budoucnu zabránit,“ sdělil nám loni tehdejší tiskový mluvčí magistrátu Tomáš Branda.

Provedený audit pro období let 2015 až 2017 odhalil pochybení ve třech rovinách. „Došlo k prodeji různého majetku například lokálky Amálky a koupení jiného typu automobilu. Je předmětem šetření, jestli to bylo vyhodnoceno správně a zda byla zaplacena adekvátní cena. Z hlediska účetního nepředpokládáme, že by si někdo odnesl nějaké peníze, ale jsou tam nesrovnalosti v řádech nižších jednotek miliónů korun, které vyplývají z auditu a je potřeba, aby je někdo prošetřil. V v tomto případě vedení zooparku rozhodlo, že to bude policie. Tou třetí rovinou je interní nesoulad ve vyúčtování různých dotací, které do zooparku šly prostřednictvím města. To je spíš záležitostí interního auditu, který je součástí toho oznámení jen pro dokreslení situace,“ vysvětlil náměstek primátora David Dinda.

Zoopark prošel změnami nejen co se týče vedení a zaměstnanců. Minulý rok představil nové logo a také plány do budoucna. Těmi se bude zabývat i nadále s pomocí týmu odborníků. Zároveň by mělo proběhnout také výběrové řízení na nového ředitele. 

http://www.ohremedia.cz/clanek/7209-nezavisla-kontrola-hospodareni-potvrdila-podezreni-na-cachry-v-ucetnictvi-audit-zooparku-prokazal-vazna-pochybeni?fbclid=IwAR2S2vKG55BtJBGnu0B47AEEN_TTNiVd_FdRJ3ML3gp2Niq6hrGujZ-BoDQ

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video