Chomutovské hlavní nádraží by se mohlo přesunout blíže centru města

2019-03-22 16:08:59

CHOMUTOV (soš) — Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v rámci celorepublikového Operačního programu doprava rekonstruuje trati v úseku Ústí nad Labem — Cheb. Při této příležitosti vznikl plán na přesun hlavního nádraží z periferie blíže k centru města. To by znamenalo nejen větší komfort pro cestující, ale na uvolněném pozemku by mohl vzniknout například chybějící úsek cyklostezky od Kadaně až do Bezručova údolí.

Myšlenku přesunutí nádraží zvažuje SŽDC již několik let, variant bylo více. Jednou z nich bylo například využití prostoru bývalého zimního stadionu. Důvodů, proč toto řešení není možné, je hned několik. Například ten, že pozemek je v povodňovém pásmu Chomutovky. Nové nádraží by podle nejnovější varianty mohlo stát v místě současných uhelných skladů, tedy za obchodem Lidl. „Přesun by přinesl zvýšení komfortu cestujících a zároveň by se přizpůsobilo moderním trendům, kdy je vhodné mít vlakové nádraží blízko u autobusového. Tady by to vycházelo zhruba na 300 metrů tedy asi tři minuty chůze. Přesunem nádraží by se zároveň uvolnila jedna kolej nákladového seřadiště vlaků, které je v jeho levé části. Ta by mohla být následně využita například pro cyklostezku. V místech současné nádražní budovy by město mohlo zároveň získat zajímavé prostory pro rozvoj,“ vypočítal výhody náměstek primátora David Dinda.

Celá akce by měla vyjít na tři miliardy korun. „Investici si bude kompletně hradit SŽDC ať už z evropských nebo národních zdrojů. My bychom jim jen rádi šli naproti, alespoň co se rady města týká. Návrh ještě musí projít hlasování zastupitelstva, které bude v polovině dubna,“ upřesnil primátor města Marek Hrabáč. Zároveň dodal, že se SŽDC bude muset v rámci vykoupení pozemků korektně vypořádat s podniky kudy povede nová trať. Návrh navíc nemusí být vůbec realizován, pokud by se tak ovšem stalo, dočkají se chomutovští v horizontu pěti let.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video