Protestní pochod v sobotu upozorní na týrání dětí. Zapojilo se do něj šest měst

Lucie Steklá 2019-03-29 10:00:00

Louny (lus) Policisté v závěru minulého týdne překvalifikovali úmrtí tříletého chlapečka z Loun na vraždu. „Krajští policisté nyní získali dostatek důkazů ke změně právní kvalifikace v případu úmrtí nezletilého chlapce z Loun,“ uvedla krajská mluvčí Alena Bartošová. Sobotní pochod v Lounech (30.3.2019) upozorní na týrání dětí.

Na základě předběžných výsledků soudní pitvy a vyhodnocení dosavadního vyšetřování byl podle slov mluvčí 20letý muž z Loun, který byl otčímem tříletého Marečka, koncem minulého týdne obviněn ze spáchání zvlášť závažného zločinu vraždy. Policejní protokol o změně právní kvalifikace si převzal ve vazební věznici, kam byl za násilné jednání směrem k chlapci umístěn. „Mladý muž tedy čelí obvinění ze spáchání dvou trestných činů - zvlášť závažného zlo-činu vraždy a zločinu týrání svěřené osoby. V případě uznání viny mu hrozí trest odnětí svobody na patnáct až dvacet let nebo výjimečný trest,“ vysvětlila A. Bartošová.

Policisté od samého počátku věnují případu, který zvedl nejen v Lounech vlnu emocí, maximální pozornost. Nadále pokračují v úkonech trestního řízení - vyslýchají osoby a stále čekají na výsledky vyžádaných znaleckých posudků.

Případ utýrání tříletého Marečka, který žil se svojí matkou Simonou T. a jejím přítelem Josefem K., který nebyl otcem chlapce, v bytě v Lounech u vlakového nádraží. Bohu-žel během několika dní po tragédii, k níž došlo 16. února, vyšlo najevo, že okolí o situaci v rodině mladého páru vědělo, chlapce s modřinami lidé, podle vzkazů psaných na facebooku, vídali. Že v domácnosti, kde mladá maminka se svým partnerem žila (od října loňského roku), nebylo něco v pořádku, potvrdila i chlapcova babička. Možná proto je událost ještě horší, neboť na ni nikdo úřady neupozornil.

Tuto sobotu se v Lounech koná pochod, který má na týrání dětí upozornit. „Nebuďte lhostejní k týrání dětí. Otevřete oči, aby se neopakovalo, to co se stalo Marečkovi. To jsou hlavní „hesla” akce. Pochod proti týrání dětí Louny - Marečkův pochod se uskuteční tuto sobotu, startuje na Mírovém náměstí ve dvě hodiny odpoledne, cílem je Husova ulice v Lounech.

Skupina maminek, která pochod pořádá, má facebookové stránky, nově také zřídila internetové stránky, aby mohla být veřejnost více informována (pochod-za-tyrane-deti-louny.webnode.cz/).

Případ utýrání tříletého Marečka je celorepublikově stále sledovaný. Na týrání dětí upozorňuje také Fond ohrožených dětí, jehož zástupci budou na sobotní akci přítomni. 

Více o chystaném pochodu najdete v článku Městem projde Marečkův pochod - za lepší práva dětí a zastavení týrání. Novinkou ze závěru týdne je vystoupení Ivany Košínové. "Ta zazpívá užasnou skladbu, která je sice v angličtině, ale překlad textu Vám sama Ivanka vysvětlí a hned pochopíte proč je tato písnička výjimečná," vzkazují pořadatelky. 

Celorepublikový pochod proti týrání dětí !

Myšlenka uspořádání protestního pochodu, na podporu všech dětí ohrožených týráním, vznikla v Lounech. Právě zde, v důsledku hrubého zacházení ze strany nejbližších a lhostejnosti okolí dítěte, zemřel letošního 16. února chlapeček, který by před týdnem slavil své třetí narozeniny.

Celorepublikový pochod proti týrání dětí proběhne 30. 3. 2019 v Lounech, v Praze, v Českých Budějovicích, v Libochovicích, Uherském Hradišti a v Ostravě. Zahájení bude všude jednotné ve 14,00 hodin.

Protestní pochody mají záštitu první dámy, paní Ivany Zemanové.

Případ týraného chlapečka zasáhl obrovský počet lidí. Organizátoři akce chtějí hromadným pochodem demonstrovat, že si nepřejí, aby se tato situace opakovala. Chtějí vzkázat všem lidem, kteří ve svém okolí vnímají ohrožené dítě, aby se nebáli na tuto situaci poukázat. Se zlem se musí bojovat. Kdyby se nebáli sousedé a okolí zemřelého chlapečka, mohl dnes chlapeček žít. Nedostal ale šanci. Když v sobě nenajdou sílu dospělí, jak se mají bránit děti? Každé podezření je třeba oznámit, i když se týrání neprokáže, nehrozí oznamovateli žádný postih. Děti, žijící v problémových rodinách je třeba důsledně sledovat, vidět je na vlastní oči. I to je způsob jejich ochrany. Taky se totiž můžou úplně ztratit. Policie šetří další případ babičkou týrané a úplně ztracené holčičky.

Přijďte vyjádřit úctu dětem, které od svých nejbližších zažily hrubé zacházení. Nedopusťme další smutné případy.

Kde se 30.3.2019 ve 14,00 hodin sejdeme?

Louny: Mírové náměstí

Praha: Hlavní Nádraží

Ostrava: Masarykovo náměstí

České Budějovice: Vlakové nádraží

Uherské Hradiště: Okresní soud

Libochovice: Náměstí 5. května

Nebuďte lhostejní a svou účastí přijďte všechny ohrožené děti podpořit.


Napsal(a): Lucie Steklá

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video