Světový den poezie odměnil Mistry četby i milovníky básní

Soňa Šímová 2019-03-25 15:07:41

CHOMUTOV (soš, r) — 21. březen je Mezinárodním dnem poezie a Chomutovská knihovna se letos k oslavám připojila hned trojím způsobem. Po celý den mohli návštěvníci potkávat básně téměř na každém kroku. V této atmosféře se oceňovali Mistři četby, večer pak byl zakončen rovněž poeticky.

V roce 2011 založil Svaz knihovníků a informačních pracovníků České republiky novou tradici — oceňování nejlepších čtenářů. Základním kritériem pro výběr Čtenáře roku je počet výpůjček konkrétního čtenáře za rok, jak byl vykázán ve výpůjčním systému. Celostátní Čtenář roku je pak každoročně vyhlášen při předávání cen Magnesia Litera. A proč se vyhlašují jen čtenáři z řad mužů? Podle průzkumu se totiž prokázalo, že ženy čtou daleko více než muži, knihovníci by je tak rádi podpořili.

K výzvě se letos připojila i Chomutovská knihovna. A kdy jindy vyhlásit Mistra četby, než ve Světový den poezie, který připadá na první jarní den navíc v březnu, který je vyhlášeným měsícem čtenářů? A tak se první jarní den v prvním patře knihovny sešli nejvěrnější čtenáři v pěti kategoriích, aby převzali ocenění a zároveň věcné ceny. Mimo jiné si odnesli také roční registrace do knihovny či vstup na všechny akce knihovny zdarma. Absolutní vítěz pak ještě dort a postup do celostátního kola soutěže. Ceny vítězům předal Mistr České republiky ve Slam poetry z roku 2017 Filip Koryta alias Dr. Filipitch.

A kdo jsou letošní vítězové? Vojtěch Náplava navštívil za uplynulý rok knihovnu 63krát a vypůjčil si celkem 140 knih, včetně dětských. Vyhrál proto kategorii Tatínek. Ondřej Kubica zavítal do dětského oddělení 17krát a odnesl si 79 publikací, to mu přineslo vítězství v kategorii Dětí. Nejpilnější student —Jakub Poláček — byl v knihovně 47krát a vypůjčil si 114 knih. Zdeněk Sedláček je „králem pobočky“. „Navštívil pobočku na Březenecké dvaapadesátkrát a půjčil si 308 knih. Rok má 365 dní, ten člověk tam skoro bydlí. Proto se asi nedostavil ani na předávání,“ okomentoval jeho neúčast na ceremoniálu Filip Koryta. Absolutním vítězem se se 101 návštěvami a 388 výpůjčkami stal František Beránek. Ten v krátkém rozhovoru prozradil, že kromě četby také rád jezdí na kole a na chalupu. Kromě knih si přečte také noviny a odborné časopisy. A pro jaké knihy chodí do knihovny? „Nemám rád bichle třeba o 400 stranách. To člověk zapomene, co bylo na začátku. Přečetl jsem klasiky jako třeba Němcovou nebo Jiráska. Dříve bývala literatura lepší. Dnes čtu nejraději detektivky. Momentálně od Chase. Do knihovny chodím jednou nebo dvakrát týdně. Moc toho nenaspím, takže místo sledování hloupostí v televizi čtu do těch 22 hodin a pak zas od rána. Knihu přečtu i za jeden den. Kdysi jsem si je i kupoval, ale tady mají slušný výběr a poradí,” prozradil František Beránek.

Napsal(a): Soňa Šímová

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video