O úklid města se starají firmy za smluvní ceny

Alla Želinská 2019-03-27 13:52:00

Podbořany - Vývoz velkoobjemových kontejnerů, úklid ve městě, péči o zeleň a čištění chodníků a silnic v Podbořanech loni v říjnu už musela radnice svěřit někomu jinému. Ke konci září totiž dlouholetý partner města firma Bouška dala výpověď ze smlouvy. Než se podaří v klasickém výběrovém řízení, které zatím trvá, vybrat novou společnost na delší období, služby prozatím dodávají dvě firmy. Vzešly z poptávkového řízení, kontejnery vyváží společnost Skládka Vrbička, zeleň a úklid ve městě má na starosti Petr Ulke.

Jak to je a bude s úklidem města nadále? Proč čistící vůz někde projíždí příliš rychle a objíždí parkující osobní auta příliš velkým obloukem? Proč v Podbořanech není možné blokové čištění, jako v jiných městech? Nebylo město víc uklízené za působení firmy Bouška? Kolik vůbec úklid města ročně stojí? Na to se ptají někteří čtenáři, otázky jsme směřovali na odbor místního hospodářství a služeb. „Když někdo vidí pouze negativa a najde si je stůj co stůj, v tom případě nemá smysl polemizovat o rychlostech nebo pomalostech průjezdů čistících vozů, nebo o vzdálenostech míjení parkujících aut. Asi by dotyčný zaujal jiný názor, kdyby čistící vůz nechtěně poškodil při těsnějším průjezdu jeho vlastní auto… Podstatnější je v tomto ohledu výsledek – čistější město, které je i přes občasné připomínky a navzdory extrémnímu počasí v minulých dnech stále udržováno v uklizeném stavu,“ reaguje vedoucí odboru Erich Knoblauch.

Město Podbořany nemá své vlastní technické služby, proto je nuceno tyto služby nají-mat u externích firem. „Tyto firmy však než dostanou zakázku od města, musejí podle zákona projít vypsaným a veřejným výběrovým řízením a nabídnout městu ty nejlepší, v tomto případě i nejlevnější cenové podmínky. Firma, která přechodně na pár měsíců v současné době zajišťuje smluvně pro město tyto služby – f. Petr Ulke – veřejnou zakázku vyhrála na podzim loňského roku a v té době byla vítězem pro svou nejlevnější nabídku, oproti konkurenci. Je tedy iluzorní a zbytečné teoretizovat o výši úhrad, když ceny jsou smluvní a vysoutěžené jako nejlevnější. Takové prostě budou až do doby nového výběrového řízení, které je v současnosti shodou okolností v průběhu a potrvá ještě v dubnu,“ vysvětluje E. Knoblauch.

Tzv. blokové čištění, kdy se formou výzvy žádají majitelé parkujících vozidel o uvolnění míst ke stání pro následné vyčištění komunikací, je podle vedoucího odboru MHS komplikované v tom smyslu, že stejně výzvu všichni nerespektují a odtahy vozidel jsou finančně nákladné a i rizikové z pohledu potenciálního poškození vozidla. „Proto se k takovým opatřením přistupuje zcela výjimečně a jen tam, kde si to stav vozovky vynucuje. Pokud někdo poukazuje na „lepší dobu“ v oblasti úklidu před lety, tak musím podotknout, že s firmou Bouška jsme jako zadavatel prací měli přesně loni potíže, neboť se neuklízelo x měsíců vlivem nepojízdné techniky vůbec a vše doháněli naši městští pracovníci. To se také stalo jednou z příčin vypsání dnešního nového výběrového řízení,“ dodává Knoblauch s konstatováním, že se ve městě Podbořany uklízí každý den, i když pracovníci úklidové firmy nebo městští pracovníci nemusejí být každý den vidět u místa bydliště těch, kdo kritizuje.

„Kdo chce vidět vzkvétající a rozvíjející se město, jistě má dost podnětů, aby takové v Podbořanech viděl. A i když je stále co zlepšovat, a je to mimochodem z větší části hlavně otázka peněz, pro mě jako pro vedoucího odboru místního hospodářství a služeb je důležité, že vidím město v uklizenějším stavu, než jaký vídám v okolních větších městech,“ uzavřel Erich Knoblauch.

Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video