Havarijní stav kostela v Žaboklikách by mohla zachránit 200 tisícová dotace

Hedvika Mašková 2019-03-31 16:00:00

S velmi závažnými statickými poruchami se již delší dobu potýká kostel sv. Bartoloměje v Žaboklikách. Národní památkový ústav navrhuje nyní Ministerstvu kultury výši dotace v havarijním programu na záchranu kostela ve výši 200 tisíc korun pro letošní rok. Obec na finální rozhodnutí stále čeká, ale začala již poptávat dodavatele. Statické zajištění dominanty obce bude vzhledem k výši dotace probíhat na etapy.

Ke statickému zajištění poruch kostela sv. Bartoloměje v Žaboklikách mělo dojít již v loňském roce, kdy obec Nové Sedlo získala dotaci 300 tisíc korun a se svou spoluúčastí podepsala smlouvu se zhotovitelem na více než 570 tisíc korun. Práce ale provedené nebyly a dotace se musela v celkové výši vrátit. Z tohoto důvodu nyní nemůže obec žádat o stejnou dotační částku, jelikož byla za neuskutečnění prací penalizována.

,,Částku navrhuje Památkový ústav podle rozsahu prací. Jestli letos dotaci získáme, počítáme s tím, že práce na zabezpečení statiky kostela bude rozdělená do několika etap. Oslovíme firmy a podle ceny vybereme tu nejvhodnější. Pokud bude spokojenost na obou stranách, může vybraná firma pracovat i na nadcházejících etapách,“ vysvětluje současný starosta obce Nové Sedlo Jaroslav Zídek.

Kostel sv. Bartoloměje v Žaboklikách patří k jedněm z nejstarších kostelů v okrese. Měl být postaven již kolem roku 1200 pražskou kapitulní nadací. První zprávy o něm se objevují až ve 14. století. Současný kostel byl postaven na místě staršího v barokním slohu v první čtvrtině 18. století. Po roce 1945 nebyl již kostel udržován a chátral. V roce 1986 se objevil na seznamu kostelů, které měly být vyňaty z památkové ochrany a následně zdemolovány. Přestože k tomu nedošlo, zanikly v důsledku zanedbané péče fasády a došlo ke statickému narušení zdiva. Od roku 2013 patří kostel obci Nové Sedlo, která usiluje o jeho záchranu.

Foto: OÚ Nové Sedlo


Komentáře

Prozatím zde nejsou žádné nabídky práce

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video