V budově bývalé obecní školy vzniknou byty pro seniory

Hedvika Mašková 2019-04-04 16:00:00

Už je definitivně rozhodnuto! Zastupitelstvo se shodlo na tom, že v budově bývalé obecní školy v Čeradicích vzniknou byty pro seniory a prostory pro kulturní a sportovní vyžití.

,,Konečně jsme se se zastupitelstvem rozhodli, že chceme v přízemí a prvním patře objektu vybudovat byty pro seniory. Sklepní prostory bychom využívali ke sportovním a kulturním akcím. Představu máme takovou, že by tam mohly být třeba i nějaké posilovací stroje, dalo by se tam i cvičit, třeba zumba nebo jóga. Pro mládež by tam mohl být ping-pongový stůl nebo šipky. Ve sklepě, který jsme v zimě vyklidili a zbavili příček, bychom mohli pořádat akce jako MDŽ nebo karneval pro děti. Už nebudeme limitováni počasím. Nyní pořádáme akce vždy na hřišti a jednou nám během dětského karnevalu dokonce vítr odnesl stany,“ vysvětluje, co obec s budovou bývalé školy zamýšlí, starostka Vladimíra Chybová.

Celkem by mělo v budově, podle předběžných propočtů, vzniknout devět bytů. Ty by chtěla obec pronajímat v první řadě místním seniorům, kterým už ve stáří nezbývá dostatek sil k tomu, aby se starali o staré domy, které na vesnici vlastní. ,,Dnes už víme, že bychom šest bytů určitě zaplnili,“ podotkla starostka Čeradic Vladimíra Chybová.

K objektu, který se nachází po pravé straně při vjezdu do vesnice ve směru ze Žatce, patří také rozlehlá zahrada, ke které obec vlastní původní projekty. Poté, co bude budova zrekonstruovaná, by měla být přilehlá zahrada doplněna o lavičky a venkovní posilovací stroje pro seniory.

Vše je ale teprve na začátku. ,,Letos chceme připravit projekt, dotační tituly, a to zabere rok a možná i déle. Výhledově bych byty v budově viděla, a to jsem možná dost velký optimista, za tři roky. Dřív asi určitě ne. Jsem ale v první řadě ráda, že už víme, kterým směrem se vydáme,“ řekla na závěr Vladimíra Chybová.

Obec Čeradice budovu bývalé obecní školy koupila v roce 2017 od realitní agentury v internetové aukci, a to v hodnotě 1,7 milionu korun. Peníze byly z vlastních ušetřených zdrojů. Po sepsání kupní smlouvy minulý rok v únoru se začalo spekulovat nad tím, co v budově vznikne. Místní občané měli dokonce možnost přispět se svými nápady formou veřejné ankety. Své náměty vhazovali do obecní schránky. Z průzkumu vyšlo najevo, že se ve vesnici nachází dostatek míst pro využívání volného času pro mládež, ale na seniory se tak trochu zapomíná. Idea zřídit byty pro seniory v době, kdy se Žatecko trápí nedostatkem a vysokou cenou bytů, byla proto zcela na místě.


Komentáře

Nabídky práce

ŘEDITEL/ŘEDITELKA MŠ Peruc

Bližší info na webu obce Peruc. Nástup 1. srpna 2024, přihlášky zasílejte do 17. května 2024.
WWW: https://peruc.cz/
E-mail: podatelna@peruc.cz


ŘEDITEL/ŘEDITELKA ZŠ A MŠ Vilémov

Bližší informace na webu Obce Vilémov u Kadaně.
Tel.: 474398146
WWW: https://www.obec-vilemov.cz/
E-mail: vilemov@obce-cv.cz

Poslední videa

Valentýnský koncert v žateckém divadle rozněžnil i rozpálil

Klavír Jiří Knotte a housle Milan Brouček... Bravo!

Přehrát video
V 1.A ZŠ P. Bezruče v Žatci děti s učitelkou v kroužku probíraly první vysvědčení

Ve středu 31. 1. 24 se rozdávaly pololetní vysvědčení - přesněji Výpisy vysvědčení. Třídní učitelka 1.A Nikola Martinovská si se svými prvňáčky v poslední hodině po předání o tom povídala...

Přehrát video